Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 05 - Könyvbemutató és énektanárok eszmecseréje

Kultúrkörök

Könyvbemutató és énektanárok eszmecseréje

A Gyülekezeti liturgikus könyv (GyLK) közös énekléssel színesített bemutatójára került sor január 25-én – immár második alkalommal – a Régi Zeneakadémia épületében. A kötetet dr. Bence Gábor egyházzenész ismertette a Magyar Egyházzenei Társaság által szervezett szekcióülések egyikén, az úgynevezett protestáns szekcióban. A katolikus szekcióban a Graduale Hungaricum című munkával ismerkedhettek az érdeklődők.

Ugyancsak a Régi Zeneakadémián rendezett múlt pénteki programsorozat részeként került sor a Magyar Egyházzenei Társaság pedagógustagozatának ülésére. Erre a három történelmi felekezet általános iskoláiban, illetve gimnáziumaiban tanító énektanárok mindegyike meghívást kapott. (Hogy arányaiban lássuk iskoláinkat: az országban közel száz-száz katolikus és református iskola működik, míg evangélikus középiskoláink száma tizenkettő.)

A délután célja az volt, hogy három példán keresztül megismerjük iskoláink egyházzene-oktatási lehetőségeit és módszereit, a jelenlegi helyzetet.

Különös aktualitást az adott az eszmecserének, hogy a Magyarországi Református Egyház 2008 szeptemberétől zsinati törvény alapján, kidolgozott tanmenet, megfelelő szakmai előkészítés és továbbképzések után kötelező érvénnyel vezeti be az egyházzene oktatását iskoláiban. Az előkészítő munkákról és az elkészült tantervről dr. Bódiss Tamás, a Magyarországi Református Egyház országos egyházzenei előadója szólt.

Előadását Nováky Andreának, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium tanárának beszámolója követte. Nagy örömmel és őszinte érdeklődéssel vehettük kezünkbe készülő tankönyvének első fejezeteit; a kiadványt minden bizonnyal nemcsak evangélikus iskoláink tanárai fogják haszonnal forgatni, hanem katolikus és református testvéreink is.

A bemutatkozók sorát a Gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium tanára, Bálint Orsolya zárta, aki kicsi, ám lelkes diákcsapatát is magával hozva meg is énekeltette a jelenlévőket.

A rövid szünetet szakmai megbeszélés követte, amelyen jól éreztük: bár vannak közöttünk különbségek, helyzetünk, gondjaink és feladataink nagyon hasonlóak. Szükséges lenne mindannyiunk számára a szakmai továbbképzések rendszerének átgondolása és folyamatos életben tartása.

Fontosak az ilyen találkozók, hiszen tanulhatunk egymástól, és mind szakmailag, mind lélekben közösen megerősödve többet tudunk tenni azért, hogy a felnövekvő generációk számára saját felekezeti énekeskönyvük anyaga igazi zenei anyanyelvvé válhasson, s hogy a zenén, az egyházzenén keresztül hitük és identitástudatuk megerősödhessen.

W. dr. Kinczler Zsuzsanna, a pedagógusszekció vezetője