Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 05 - Radosné Lengyel Anna – Dél

A hét témája

Radosné Lengyel Anna – Dél

– Másfél évvel ezelőtt kezdte meg szolgálatát. Ön az első nő a kerületi felügyelői tisztségben. Eddigi tapasztalatai alapján női mivolta inkább előny vagy hátrány ebben a feladatkörben?

– Amint arra a kecskeméti evangélikus templomban 2006. szeptember 16-án tartott székfoglaló beszédemben is utaltam, templomainkban sok asszony ül; ők könnyebben szólítanak meg egy velük azonos neműt, könnyebben nyílnak meg előtte.

– Kerületében netalán „speciális női kérdésekkel” is foglalkoznia kell?

– Létezik egy olyan, nem csupán a Déli Egyházkerületet, de az egész egyházat érintő „női ügy”, amelyet nagyon a szívemen viselek, ez a lelkésznők helyzetének rendezése. Itt konkrétan a gyes és a gyed kérdésére gondolok. Most már előrébb vagyunk, mint mondjuk három évvel ezelőtt, de még mindig van intéznivaló.

Ezenkívül van egy másik – a nőket is érintő – „vesszőparipám”: a beosztott lelkészek helyzete. Úgy vélem, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne legyenek kitéve lelkészi felettesük kényének-kedvének, ne lehessen néha akár a végletekig is kihasználni őket.

– Ha bárkinek kérdése van ezekkel az ügyekkel kapcsolatban vagy bármely más témában, az írhat Önnek levelet, felhívhatja telefonon, vagy megkeresheti személyesen – nemcsak egy-egy gyülekezeti eseményen, hanem a fogadóóráján is.

– Ami a fogadóórákat illeti: az első kettőre senki nem jött el, így azt hittem, hogy ez mégsem volt olyan jó ötlet a részemről, le kell, hogy mondjak róla. De aztán beindult a dolog, ma már annyian jönnek, hogy az érdeklődőknek időpontot kell kérniük egy-egy beszélgetéshez.

– E találkozások során, ha jól tudom, néhanap „nehéz esetekkel”, személyi problémákkal is szembesülnie kellett…

– A ferencvárosi, illetve a kiskunhalasi gyülekezetet illetően kerültünk szembe – a többes szám itt most Gáncs Pétert, a Déli Egyházkerület püspökét, illetve jómagamat jelöli – olyan nehézségekkel, amelyeket meg kellett és mindenki megelégedésére meg is tudtunk oldani. A főváros kilencedik kerületi evangélikus gyülekezetében tavaly tavasz óta Koczor Tamás lelkész végez kiváló munkát, Kiskunhalason pedig idén Honti Irén lelkész iktatását tervezzük, aki a helyi kórházban a kórházlelkészi feladatokat is ellátja. Szolgálatát Hegyi Emőke hittantanárként segíti.

– Gáncs Pétert említette. Jól együtt tud működni a kerület lelkészi vezetőjével, illetve megyei és gyülekezeti felügyelőtársaival?

– Ami Gáncs Péter püspököt illeti, elmondhatom, hogy remekül tudunk együtt dolgozni, kapcsolatunk bizalmon alapuló, szeretetteljes viszony. Ezt fontosnak tartom, enélkül szerintem nemcsak hogy nem tudnánk, de nem is lehetne együttműködni. A kerületben szolgáló felügyelőkről is csak jót tudok mondani, mindnyájan fantasztikus emberek, akik kiválóan végzik a feladatukat. Ebben már csak azért is biztos vagyok, mert jól ismerem őket az országos felügyelői konferenciának, illetve a déli kerületi regionális egyházmegyei felügyelői konferenciáknak köszönhetően.

– Az utóbbi újdonság egyházunkban. Mikor és milyen apropóból került sor az első ilyen alkalomra?

– A 2007 tavaszán rendezett – a kerületi felügyelők számára meghirdetett – találkozó résztvevői adtak hangot azon igényüknek, hogy legyen egy olyan fórum is, ahol kisebb körben, lelkészek részvétele nélkül beszélhetik, beszélhetjük meg a felmerülő kérdéseket, problémákat. Így született meg az elképzelés: szervezzünk regionális, egyházmegyéket érintő felügyelői konferenciát. A gondolatot azután tett követte, tavaly ősszel, egészen pontosan szeptember 29-én Orosházán zajlott le az első ilyen – nagy sikerű – tanácskozás, amely lehetőséget kínált a találkozásra, a hasznos ötletek és tapasztalatok cseréjére. Külön köszönet illeti a szervezésben nyújtott segítségéért Koszorús Oszkár, Andorka Árpád, Léránt István, Rück András és Ambrus András egyházmegyei felügyelőt.

Ennek a kezdeményezésnek az idén folytatása lesz: szeptember 20-án tartjuk majd a Kelet-békési, a Nyugat-békési, valamint a Bács-Kiskun Egyházmegye regionális felügyelői konferenciáját Szarvason, szeptember 27-én pedig a Tolna-Baranyai és a Pesti Egyházmegye felügyelői találkoznak Szekszárdon. Ezenkívül gyülekezetvezetői konferenciát rendezünk március 7-én és 8-án Bonyhádon, a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégiumban; ide az egyházközségek szűkebb vezetőségi körének tagjait várjuk: lelkészeket, felügyelőket, másodfelügyelőket, gondnokokat.

– Mielőtt rátérnénk az idei eseményekre, kérem, tekintsünk még vissza röviden az elmúlt esztendőre!

– Egyházkerületünkben rendre lezajlottak a „megszokott” események. El kell, hogy mondjam: sajnálatosan csak egyetlen lelkészavatás volt; Kiskőrösön kezdhette meg szolgálatát június 30-án Ponicsán Erzsébet végzett teológushallgató. Azt már csak zárójelben teszem hozzá, hogy az idén viszont egyetlen avatás sem várható a kerületben…

De visszatérve a feltett kérdésre: tavaly iktatták be kerületünkben Rozs-Nagy Szilvia iskolalelkészt (Budapest-Deák tér), illetve gyülekezeti lelkészként Laczi Rolandot (Kiskőrös), Homoki Pált (Soltvadkert), Szabó Szilárdot (Dombóvár–Kaposszekcső–Csikóstőttős), Németh Zoltánt (Pécs), Benkóczy Pétert (Budapest-Kőbánya) és Szpisák Attilát (Tótkomlós). És természetesen meg kell említenünk a különféle, gyülekezeti hálaadásra okot adó ünnepeket, mint amilyen például a templomszentelési emlékünnep vagy a toronyszentelés. Itt – a teljesség igénye nélkül – csupán néhány eseményt említenék: Belecskát, ahol a templom felszentelésének századik évfordulójára emlékeztünk; Gerendást, ahol a templom külső és részleges belső felújításáért, valamint azért adtak hálát, hogy a templomot hetven évvel ezelőtt szentelték fel; és Dunaegyházát, ahol a templomtorony szépülhetett meg.

– A tavalyi év minden bizonnyal tartogatott még újdonságokat az előbb már említett regionális felügyelői konferencián kívül is.

– Megjelent a kerület egyházmegyéit és gyülekezeteit bemutató Déli panoráma című kiadvány; a kerületek között egyedüliként, 2005-ben létrehozott hűségérem után 2006-ban megalapítottuk a Tessedik Sámuel-díjat. Ezt 2007-től évente egyszer ítélik oda az esztendő déli kerületi lelkészének, pedagógusának és diakóniai munkásának. Első ízben Káposzta Lajos soltvadkerti lelkész, Urbán Ágnes, a Deák téri gimnázium tanára és Szabó Istvánné kiskőrösi diakóniai munkás kapta az elismerést.

Kerületünk öröme és büszkesége volt, hogy lelkészeink közül kettő világi elismerésben is részesült: 2007 januárjában Lázár Zsolt, a szarvas-újtemplomi gyülekezet lelkésze a Habitat for Humanity szervezet Arany Kalapács Díját kapta mint a 2006. év önkéntese; Kósa László lelkész pedig augusztusban a Rákoskeresztúrért díjat vehette át.

– Ha már a lelkészeket említette, semmiképp se feledkezzünk el Liptákné Gajdács Máriáról, aki kórházlelkészi szolgálata mellett új, missziói feladatot kapott.

– A lelkésznő szeptember másodika óta szolgál Telekgerendáson, abban a közösségben, amelyet eddig Békéscsabáról kijáró lelkészek gondoztak. Remekül végzi a munkáját, a gyülekezet szépen gyarapszik.

– És gyarapodott a hódmezővásárhelyi közösség is…

– Mégpedig egy újonnan szerveződött kisdedóvóval. Az Égből Pottyant Óvodát ünnepi istentisztelet keretében szeptember 30-án avatta fel Gáncs Péter püspök. Ennek az intézménynek a létrejötte nagy öröm számomra, mert példát ad arra, hogy nincs igazuk azoknak, akik elítélően nyilatkoznak az egyházról. Igenis akarunk és tudunk is tenni az oktatómunka színvonalának emelése, a gyermekek értékközpontú nevelése érdekében.

– Idekapcsolódva említtessék meg, hogy a kerület Puskin utcai székházában beszélgetünk, amely az elmúlt év őszéig otthont adott a Magyar Népfőiskolai Társaság irodájának is…

– Délen két népfőiskola is működött, illetve működik, a szarvasi és a sárszentlőrinci, és már Kiskőrösön is tettek lépéseket egy ilyen intézmény elindítása érdekében. Az idei Evangélikus naptár Krónika című fejezetét lapozgatva pedig az is kiderül, hogy egyházunk vezetőiben felmerült egy országos evangélikus felnőttképzési munkaág létrehozásának a gondolata. Ennek az elképzelésnek a megvalósítása folyamatban van.

– Az összegzés után folytassuk a beszélgetést előretekintéssel: jelentkeznek-e az idén is valamilyen újdonsággal?

– A 2008. esztendő Szélrózsa-év. Egy fontos dologgal készülünk a július 16. és 20. között tartandó országos evangélikus ifjúsági találkozóra: egyházkerületi ifjúsági zarándoklatot szervezünk. A csapat július 15-én indulna Kiskőrösről Kőszegre.

A munkaévkezdő lelkészkonferencia megrendezése már hagyomány, idén azonban ennek keretében egy fórumot is tervezünk, lehetőséget adva a lelkipásztoroknak arra, hogy nyilvánosan szóljanak személyes problémáikról. Teológiai és fotópályázatot is kiírtunk 2008-ban az első hitágazattal – „Hiszek Istenben, a mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében” – kapcsolatos témákból. A beküldési határidő március 31. Bővebb információt egyházunk honlapján találhat minden érdeklődő. Folyamatosan törekszünk arra, hogy időről időre valami újdonsággal álljunk elő, hogy kerületünkben pezsgő élet legyen.

Gazdag Zsuzsanna