Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 05 - Egy hét a házasságért

Keresztutak

Egy hét a házasságért

Az Evangélikus Élet olvasói már tavaly novemberben értesülhettek az Aliansz – Magyar Evangéliumi Szövetség kezdeményezéséről, a házasság hete mozgalom hazai meghonosításáról. A felekezetközi szervezet célja, karöltve a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsával (MEÖT) az, hogy felhívja a figyelmet – ez évben február 8–14. között – a házasság „intézményének” szépségére és értékére.

Nem véletlenül csatlakoztak a különböző felekezetek missziói ágai ehhez a kezdeményezéshez, hiszen a mai magyar valóság egyik legfájóbb pontja éppen a válások megnövekedett száma, ennek következtében a családoknak, a társadalom legkisebb sejtjeinek felbomlása. Sajnos keresztény köreink sem mentesek e káros folyamattól.

A mozgalom célkitűzése, hogy a hagyományos, bibliai értékrenden keresztül segítse az embereket, hogy tudatosan, felelősséggel élhessék meg párkapcsolatukat. A hét folyamán – február 11-től három estén át – ezért kerül sor Budapesten, a MEÖT székházában dr. Pálhegyi Ferenc nyugalmazott egyetemi tanár előadás-sorozatára Életre szóló kapcsolat címmel. A házasság hetének arcai, a Döbrentey Ildikó – Levente Péter művész házaspár pedig – példájukkal támasztva alá, hogy a hűség lehetséges – február 14-én 17 órakor a Deák téri evangélikus templomban fogadják Isten megújító áldását negyven évvel ezelőtt kötött házassági szövetségükre. Mind Pálhegyi professzor előadás-sorozatára, mind pedig Levente Péter és Döbrentey Ildikó házassági fogadalmának ünnepélyes megújítására várják a szervezők az érdeklődő testvéreket.

Február 14-én, Bálint-napon 16 órától 19 óráig egyébként is tárt ajtókkal fogadja a Deák téri evangélikus templom azokat a jegyes- és házaspárokat, akik szeretnének párkapcsolatukra áldást kérni.

A házasság hete szervezői ugyanakkor örülnének, ha ebbe a mozgalomba más, vidéki közösségek is bekapcsolódnának helyi kezdeményezéseikkel. Bátorítom evangélikus testvéreinket: kreatív ötleteikkel járuljanak hozzá, hogy ez a hét valóban figyelemfelkeltő lehessen. Hadd fedezzük fel újra, hadd ismerjék fel a körülöttünk élők, hogy a házasság valóban Isten ajándéka, nincs nála jobb!

További információ a házasság hete mozgalommal kapcsolatban a www.hazassaghete.hu honlapon található, illetve a 20/824-2791-es telefonszámon kapható.

B. Pintér Márta