Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 07 - Üzenet a felhők közül

A hét témája

Üzenet a felhők közül

Nemcsak a penci sportcsarnok több mint félezres közönsége, hanem sok rádióhallgató is hallhatta – a katolikus Mária Rádió élő közvetítésének köszönhetően – Székely Jánosnak, az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye segédpüspökének két részből álló, ó-, illetve újszövetségi tárgyú előadását.

– Püspök úr! Témaválasztásán és lebilincselő előadói stílusán is érezhető volt, hogy az Ön számára sokat jelent a Biblia.

– Ennek gyökere valószínűleg gyermekkoromban keresendő. Ugyanis a hittancsoportnak, amelybe jártam, a vezetője – egy idős atya – rengeteget idézte a Szentírást. Sokszor feltette a kérdést, hogy tudjuk-e, az általa választott rész vajon hol található a Bibliában. Nekem ez a játék nagyon tetszett; „fejlesztettem” magam, hogy minél több kérdésére tudjak válaszolni.

Amikor tizennégy éves lettem, akkor a nyári szünetben egyhuzamban kiolvastam szinte az egész Bibliát. Ma is előttem van a kép, ahogy a Balatonnál a fűben hasalva végigolvasom a teljes Ószövetséget. Óriási élmény volt ez annak ellenére, hogy természetesen nagyon sok mindent nem értettem – gondolok itt például nevekre, háborúkra vagy királyokra. De a lényegét, azt hiszem, nagyon jól átéreztem. Néztem a fákat, a felhőket, és azt éreztem, hogy odaátról szól, amit olvasok. A nagyságát, a szépségét valahogy visszhangozta a lelkem.

Később kispap lettem. Előtte bevittek katonának. A hadseregben volt egy református teológus, aki valamennyire már tudott héberül. Így megkértük őt, hogy tanítson bennünket.

– Úgy tudom, ehhez különleges élménye is fűződik.

– Hát igen. Öt napra fogdába kerültünk, mert észrevették, hogy Biblia van nálunk.

– De ugye nem sötétzárka vagy hasonló várt Önökre?

– Nem. Napközben dolgoztunk, és bár fapriccseken aludtunk, nem volt elviselhetetlen ez a pár nap. Inkább utána volt rossz, mert attól kezdve jobban figyeltek ránk, ráadásul körülbelül fél évig nem engedtek haza. Leszerelve a katonaságtól kispapként is nagyon érdekelt a Szentírás. Az pedig nagy kegyelem az életemben, hogy több mint három évet Betlehem mellett, a Szentföldön tanulhattam. Ott pedig minden, még a kövek és a fák is a Biblia üzenetét sugározzák, így az szinte beleivódik az emberbe.

– Mit gondol arról, hogy az idei esztendőt a Biblia évének hirdették meg a katolikusok és a protestánsok?

– Komoly üzenet lehet ez a mai magyar társadalom számára: figyeljenek oda a Bibliára. A modern ember sokszor azt gondolja, hogy meg tudja maga is oldani az életét. Aztán egy idő múlva a legtöbben rájönnek, hogy ez nemigen sikerül. Nagyon sok embertársunk keresi az élete értelmét, a kiutakat, csak éppen nem nagyon találja. A Szentírás ebben is segít.