Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 07 - Mindennapi lelki kenyerünk

A hét témája

Mindennapi lelki kenyerünk

A bibliatalálkozó délutáni előadója Várady Endre gyülekezeti lelkipásztor, a Baptista Teológiai Akadémia Írásmagyarázati Tanszékének oktatója volt. Mindebből azt gondolhatnánk, hogy számára elsősorban munkaeszköz a Biblia. Arra kértük, összegezze, valójában mit jelent számára a könyvek könyve.

– A Szentírást „térképnek” tekintem, amely utat mutatva vezet az élet labirintusában, és segít, ha eltévelyedtünk. Ha naponta elmélyedünk benne, eligazít, és megmutatja az Istenhez és az örök élethez vezető utat.

– Melyek az Ön számára személy szerint különösen is fontos „útjelzők”, azaz igék az említett „bibliai térképen”?

– Két olyan verset emelnék ki, amelyeknek az igazsága többször is beigazolódott már életem folyamán, és amelyek Isten gyakorlati hatalmáról érzékletesen tesznek bizonyságot. Mózes első könyvének szavai: „Ti rosszat terveztetek ellenem, de Isten terve jóra fordította azt, hogy úgy cselekedjék, ahogyan az ma van, és sok nép életét megtartsa.” Ezenkívül az ötvenedik zsoltár 15. verse: „Hívj segítségül engem a nyomorúság idején! Én megszabadítlak, és te dicsőítesz engem.”

– Ön egyébként hogyan olvassa a Szentírást?

– Hívő baptista családból származom, tízéves korom körül kaptam az első saját Bibliámat. A Szentírást rövidebb-hosszabb szakaszokban már többször is elolvastam. Idén viszont, a Biblia évében arra az elhatározásra jutottam, hogy folyamatában az elejétől a végéig olvasom el a teljes szöveget. És bár a Magyarországi Baptista Egyházban is létezik az Önöknél ismert Útmutatóhoz hasonló kiadvány, én ebben az esztendőben főként nem ezt forgatom, hanem az angol nyelvű, Our Daily Bread (Mindennapi kenyerünk) című sorozatot. Emellett naponta, reggelenként három-négy fejezetet is elolvasok még az angol nyelvű Szentírásból, hogy így teljesítsem az előbb említett, magam elé kitűzött célt.