Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 08 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Mennyei Atyánk! Hálát adunk neked, hogy gondoskodsz rólunk, hogy kegyelmedet napról napra megújítod rajtunk. Hálát adunk az ételért, az italért, amelyet elfogyaszthatunk, a ruháért, amelyet magunkra ölthetünk, az otthonért, ahol fejünket álomra hajthatjuk. Te táplálod lelkünket, amikor angyalaiddal látogatsz. Te viselsz gondot rólunk, megérintesz jóságoddal, és megadod a lehetőséget arra, hogy belefeledkezzünk végtelen szeretetedbe.

Megvalljuk előtted, hogy újra és újra megfeledkezünk jóságodról. Feledékennyé tesz minket a szükség és feledékennyé tesz a bőség is. Olykor elérhetetlenül távolinak gondolunk, olykor valaki olyannak, akit zsebre vághatunk, akinek a gondoskodása alanyi jogon jár nekünk. Megvalljuk előtted, hogy amikor így gondolkodunk, gyakran válunk irgalmas szereteted szűk keresztmetszetévé. Csak csordogál, csepeg a szeretet belőlünk, pedig áradnia kellene úgy, ahogyan az tőled árad mifelénk.

Urunk! Nyisd fel szemünket, hogy meglássuk, te velünk vagy a szükségben, és velünk vagy a bőségben is. Jelen vagy egész életünkben, és nem szűnsz meg gondoskodni rólunk. Kegyelmedet napról napra megújítod rajtunk. Nyisd fel szemünket azokra, akik testiekben vagy lelkiekben hiányt szenvednek. Tégy minket gondoskodó szereteted eszközévé.

Urunk! Amikor felnyitod szemünket, akkor látjuk csak igazán, hogy erőn felüli az út, amely előttünk áll. Egyedül képtelenek lennénk végigmenni rajta. Egyedül el se mernénk indulni. Éhezzük és szomjazzuk jelenlétedet, hogy veled betöltekezve, újult erővel indulhassunk utánad.

Könyörgünk hozzád magunkért, egymásért, gyülekezetünk minden tagjáért, a földön élő egész egyházadért. Vesd ránk tekintetedet, és add, hogy mi is rád nézhessünk. Engedd, hogy úgy járhassuk végig a böjti utat, hogy újból, minden korábbinál mélyebben táruljon fel előttünk a kereszt titka, a mi Urunk, Jézus Krisztus áldozata.

Ajándékozz meg minket, Urunk, hitre segítő Szentlelked ajándékaként azzal a kegyelemmel, hogy most és mindenkor rád vessük szemünket, mert egyedül te vagy a mi Urunk, szerető Istenünk. Ámen.