Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 08 - Egyesületet alapítottak az egyházi muzeológusok

Kultúrkörök

Egyesületet alapítottak az egyházi muzeológusok

Evangélikus kezdeményezésre – dr. Harmati Béla Lászlónak, az Evangélikus Országos Múzeum igazgatójának és dr. Kertész Botond tudományos munkatársnak a meghívására – muzeológusok és múzeumi szakmunkatársak gyűltek össze az ország legkülönbözőbb részeiből február 12-én a Deák téri evangélikus gyülekezet nagytermében.

A katolikus, református, evangélikus és szerb ortodox egyházi múzeumok képviseletében megjelent szakemberek közgyűlésükön megalakították az Egyházi Muzeológusok Egyesületét. Az elfogadott alapszabály értelmében budapesti székhellyel bejegyezve jogi személyként érdek-képviseleti szerv jött létre.

A megalakulás előzményeként említhető, hogy korábban református indíttatásra Debrecenben az egyházi levéltárosok, katolikus kezdeményezésre, pannonhalmi bejegyzéssel pedig az egyházi könyvtárosok alakították meg egyesületüket. Az újonnan alakult szervezet célja a magyarországi és a határon túli egyházi múzeumokban dolgozók szakmai együttműködésének elősegítése, a tudományos és a gyűjtőköri munka támogatása. A közeljövőben a tervek szerint közhasznú egyesületté alakulnak.

Kőháti Dóra

Regionális hozzárendelés: Evangélikus Országos Múzeum