Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 08 - Az ezer tó országából

Kultúrkörök

Az ezer tó országából

Az immár több mint két évtizede működő Kalevala Baráti Kör tavaly év végén Millió tűlevél erdeje címmel kortárs finn szerzők műveiből összeállított antológiát jelentetett meg.

Finnország 2007-ben ünnepelte függetlenné válásának 90. évfordulóját; ez jó alkalom volt arra is, hogy a baráti kör országos műfordítói versenyt hirdessen. Ezen kortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül bárki részt vehetett, aki kedvet és tehetséget érzett a fordításhoz. A pályázatra beérkezett jeligés munkákat szakavatott zsűri bírálta el, majd a megbízott szerkesztők egy kötetre valót válogattak belőlük. Az antológiában felváltva követik egymást a novellák és a versek – ez utóbbiak közül néhány két fordításban is olvasható. „A szürreálistól az átélhető valóságig, a természet szinte tapintható közelségéig sokféle hangulatot varázsolnak elénk e művek, s reméljük, bepillantást nyújthatunk a mai finn próza és líra világába e kis válogatáson keresztül” – írják a szerkesztők a könyv előszavában.

A szervezők a pályázat kiírásával egyben tisztelegni is kívántak a 2005-ben elhunyt Szopori Nagy Lajos emléke előtt, aki számos finn irodalmi alkotás kiváló magyar fordítója is volt.

A kiadvány beszerezhető a Kalevala Baráti Kör elnökétől, Outi Karanko-Paptól az 1/316-8845-ös telefonszámon.

Bodazs