Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 08 - Mikszáth-művekkel versengtek

Egyházunk egy-két hete

Mikszáth-művekkel versengtek

Mikszáth-versenyt tartottak az evangélikus középiskolák tanulói számára február 15-én, pénteken a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban. A rendezvényt azzal a szándékkal hívták életre, hogy egyházunk középiskolái között legyen egy olyan szaktárgyi vetélkedő is, amelyen evangélikus szerzők szerepelnek „feladványként”.

Tíz középiskolából tizenegy csapat vett részt a versengésben, amelynek keretében több Mikszáth-mű – Beszterce ostroma, Tót atyafiak, A jó palócok, A fekete város, Szent Péter esernyője – ismeretéről kellett számot adniuk a diákoknak. A drámajáték, szövegfelismerés, a történetekre és a szereplőkre vonatkozó feladatok mellett a versenyzők olyan kérdéseket is meg tudtak válaszolni, mint például hogy mi a krampampuli, miért fontos a mályvarózsa, illetve hogy „minek akar a bolha köhögni, mikor tüdeje nincsen”.

A vetélkedő első helyezettje a miskolci, a második a fasori, a harmadik pedig a győri evangélikus középiskola csapata lett. A zsűri elnöke, Bába Iván irodalomtörténész a fiataloknak élőben bemutatta a palóc nyelvjárást. A stílusos versenyszervezéshez az ételválaszték is hozzátartozott: a résztvevők liptai túrót és palóclevest fogyaszthattak.

Frenyó Anna

Regionális hozzárendelés: Deák Téri Evangélikus Gimnázium