Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 10 - Találkozások – a Bibliával és egymással

evél&levél

Találkozások – a Bibliával és egymással

Találkozni jó. Azzal, akit ritkábban látunk, és azzal is, aki naponta jelen van életünkben. Azzal, amit régóta ismerünk, és azzal, amit újra és újra felfedezhetünk. Aszódon ismét lehetőségünk volt a találkozásra. Az Aszódi Evangélikus Egyházközség gyülekezeti termében több mint százan gyűltünk össze, s reménység szerint ezután minden hónap utolsó hétfőjén megtehetjük. A Biblia éve alkalmából az aszódi evangélikus gyülekezet és az Evangélikus Egyház Aszódi Petőfi Gimnáziuma és Kollégiuma közös előadás-sorozatot szervezett, melynek február 25-én tartottuk az első alkalmát.

Lőrincz Csaba, az evangélikus gyülekezet lelkésze a bibliaolvasó Útmutató napi igéjével köszöntötte Mekis Ádám esperest és az egyházmegye vezetőségének megjelent tagjait, dr. Roncz Bélát, az evangélikus gimnázium igazgatóját és mindazokat, akik elfogadták a meghívást D. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspöknek, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a Magyar Bibliatársulat elnökének A Biblia, a könyvek könyve című referátumára.

Az előadás több oldalról közelítette meg a Bibliát. Milyen a személyes kapcsolatunk a Bibliával? – hangzott az első kérdés. Melengető érzés volt felidézni az életünket végigkísérő, személyesen nekünk választott igéket a kereszteléstől az esküvőig, s hallhattuk, ahogyan az előadó mintegy bizonyságtételként idézte a sajátjait.

Ezt követően Szebik Imréné, Marika néni meleg hangú felolvasásából megismerhettük a Nemzetközi Bibliatársulat létrejöttének történetét s folytatásképpen a Magyar Bibliatanács munkáját, melynek egyik eredményeképp otthonunkba kerülhetett az új fordítású Biblia. Természetesen nem maradhatott ki az előadásból az egyes bibliai könyvek megszületésének áttekintése sem.

Ennek az előadásnak és a Biblia évének is az az egyik fő gondolata és célja, hogy újra megismerjük, felfedezzük a Bibliát, s olvasása, az ige hallgatása mindennapi szükségletünkké váljon. Az együttlét Schütz zenei gondolataival és közös énekléssel zárult.

Jó volt találkozni egymással a helyi evangélikus, katolikus, református és baptista testvérekből álló ökumenikus gyülekezetben, s jó volt találkozni az évezredekkel ezelőtt született, mégis személyesen nekem is szóló, Istentől elszakadni nem hagyó Bibliával.

A tíz előadásból álló sorozat egész évben folytatódik. Az előadásokat Ittzés János elnök-püspök, dr. Fabiny Tamás püspök, dr. Pecsuk Ottó, a Magyar Bibliatársulat főtitkára, dr. Beer Miklós váci megyés püspök, az Evangélikus Hittudományi Egyetem oktatói és az Evangélikus Egyház Aszódi Petőfi Gimnáziuma és Kollégiumának tanárai tartják. Mindegyik előadáson a Biblia kerül a középpontba a hit forrásaként és úgy is, mint felbecsülhetetlen értékű kulturális kincsünk. Hallhatunk majd például a bibliafordításokról, Pál apostol alakjáról vagy arról, hogy miként épül be a Szentírás erkölcsi értékrendünkbe, illetve hogyan hatja át a Biblia az irodalmat és a képzőművészetet.

Bárdossy Tímea (Aszód)