Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 11 - Szakralitás a művészetben

Kultúrkörök

Szakralitás a művészetben

„A szent művészet funkcionális: feladata, hogy az ismert és látott dolgoktól a nézőt Istenhez segítsen eljuttatni” – hangsúlyozta a Művészek Bibliaköre tárlatának március 7-ei megnyitóján Bukta Norbert festőművész. Ez a bevallott szándék jellemzi a rákoscsabai közösségi ház CsiGalériájában most kiállított szobrokat, festményeket, fényképeket, rajzokat és textíliáikat is.

Mint megtudtuk, a közösség a főváros XVII. kerületében 2006-ban alakult meg a helyi református lelkész, dr. Füzesi Zoltán feleségének, Juditnak a javaslatára. Azóta kisebb-nagyobb rendszerességgel többnyire a református egyházközség gyülekezeti termében találkoznak egymással a Rákoscsabán élő és alkotó művészek, hogy beszélgessenek hivatásukról, és épüljenek egymás hite által. A csoport természetesen más kerületekben élő és alkotó művészek előtt is nyitott, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül szívesen fogadják körükben a művésztársakat.

A Művészek Bibliakörének következő alkalma március 29-én, a mostani kiállítás zárónapján lesz 17 órától, mikor is a művészet és a teológia kapcsolatáról mondja el gondolatait dr. Békési Sándor, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának docense. (A tárlat március 29-ig a közösségi ház nyitvatartási idejében látogatható a Budapest XVII. kerület, Péceli út 222. alatt.)

– gazdag –