Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 11 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Istenünk, Atyánk! Köszönjük neked, hogy nem hagysz bennünket magunkra a mélységben, bűneinkben, elesettségünkben. Köszönjük, hogy nem érzéketlenül szemléled ezt a világot a maga nyomorúságával, egy-egy korban különösen is felgyülemlő gonoszságával, hanem atyai szíved belefájdult abba, amit ezen a földön látsz, és Jézus Krisztusban eljöttél hozzánk, hogy elkészítsd a szabadulás útját. Emeld tekintetünket a Golgotára, ahol egyszülött Fiad szíve beleszakadt a bűn miatti szenvedésbe, és váltsághalála lett a világ megváltásának leghatalmasabb cselekedete.

Úr Jézus! Kimondtad azt a keresztfán, amit ember soha ki nem mondhatott: „Elvégeztetett!” Elvégeztetett, hogy Atyánk megbocsáthasson nekünk, hogy szerethessen anélkül, hogy szeretné bűneinket, s hogy ne kelljen elkárhoznunk, bár minden bűnünkkel ellene vétettünk. Mindent elvégeztél, amire szükségünk van a boldog, az Istenben megbékélt élethez. Mindent elvégeztél, hogy megtisztult, felszabadult és örök életünk legyen.

Mégis úgy érezzük, előbb nem örvendeznünk, hanem sírnunk kell, mert a kereszten látva téged érezzük igazán bűneink terhét, hiszen nélküled hajlamosak vagyunk jónak, ártatlannak gondolni magunkat. De kereszted alatt látjuk, hogy éppen olyanok vagyunk, mint a hűtlen Júdás vagy a téged megtagadó Péter, és befolyásolhatóak, mint a „Feszítsd meg!”-et kiáltó tömeg. Köszönjük, hogy akik sírnak, azokat te vigasztalod meg, és minél többször tekintünk fel rád, annál boldogabban éljük át a bűnbocsánatot és Atyánk örök szeretetének valóságát.

Szentlélek Isten! Őrizd gyülekezetünket, hogy általad élő közösség maradjon, erőd minél többeket megragadjon, áthasson, cselekedetekre indítson. Formálj olyan emberekké bennünket, akiknek egész életük hirdeti: valóban minden elvégeztetett, ami az áldott élethez és a békességben való távozáshoz szükséges. Add, hogy meglássa a világ rajtunk jóra vezérlő munkád, és békességed útjára találjon!

Maradj velünk és szeretteinkkel, a reánk bízottakkal, betegekkel, gyászolókkal, egyedül lévőkkel, az özvegyekkel és árvákkal.

Vezess bennünket, vezesd egyházunkat, népünket a bizonyságtevő élet útjára Jézus Krisztusért, megfeszített és feltámadott Urunkért, Megváltónkért! Ámen.