Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 11 - Miskolciak (is) a Szentföldön

A közelmúlt krónikája

Miskolciak (is) a Szentföldön

A miskolci belvárosi evangélikus gyülekezet szervezésében február végén ötvennégyen vettünk részt nyolcnapos szentföldi zarándokúton. Sándor Frigyes esperes vezetésével, Baksa László gyülekezeti tag, utazásiiroda-vezető segítségével Jézus földi életének főbb helyszíneit, így többek között Názáret, Betlehem, Galilea vidéke, Kána, Jerikó és legfőképp Jeruzsálem vallási emlékhelyeit jártuk végig, tekintettük meg. E sorok írója az arnóti gyülekezet presbitereként vett részt az úton.

Jézus megkeresztelésének eredeti helyszínére, a Jordánhoz csak külön engedéllyel és katonai kísérettel, részint taposóaknák mellett elhaladva juthattunk el, hiszen ez a folyó ma határ két olyan ország, Jordánia és Izrael között, amelyeknek politikailag feszült a viszonya. A keresztény emlékhelyeken kívül Izrael nevezetességeit, így többek között a világörökség részeként számon tartott Maszada-erődöt, a jeruzsálemi siratófalat, a Jad Vasem holokausztmúzeumot, valamint a muszlimok egyik legfőbb szent helyét, az Omár-mecsetet is megtekinthettük. Emellett a Genezáreti-tavon csónakázhattunk, a Sós-tengerben (mai nevén Holt-tengerben) fürödhettünk, valamint egy gyémántcsiszoló üzem működésébe is bepillantást nyerhettünk, megcsodálhattuk az ott készített remekműveket.

Jeruzsálem polgármesterének és az izraeli turisztikai miniszternek az aláírásával egy olyan, névre szóló oklevelet kapott a huszonkét miskolci és a harminckét, más gyülekezethez, illetve felekezethez tartozó résztvevő, amely tanúsítja, hogy a Biblia hívó szavának engedve ellátogattunk a Szentföldre, s így jogosulttá váltunk a „Jeruzsálem zarándoka” cím viselésére.

Ennél számunkra sokkal értékesebb ajándékkal térhettünk haza: annak bizonyosságával, hogy Krisztus él! A nyolc nap csodálatos alkalmakat teremtett hitünk megélésére, megerősödésére, a lelki feltöltődésre. Felemelő érzés volt például a boldogmondások hegyén megállni, imádkozni, ott, ahol Jézus is ezt tette, ahol a mindennapi imára tanította az ő népét.

A reggeli és esti áhítatokon Sándor Frigyes Pál apostol szeretethimnusza alapján hirdette az igét; szó szerint a jézusi utakon járva megtanulhattuk, hogy milyen is az igazi felebaráti szeretet. Zarándoklatunk a Gordon-kertben úrvacsoravétellel zárult.

Üveges István