Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 13 - Evangélizáció Csákváron

Egyházunk egy-két hete

Evangélizáció Csákváron

A Budapest-Deák téri gyülekezet konfirmandusai lelkészeikkel évről évre a csákvári pihenőházban töltik a nagyhét egy részét, készülve a húsvétra és az azt követő konfirmációra. Részben ezt kihasználva kérnek fel a csákváriak rendszeresen Deák téri lelkészeket böjti igehirdetés-sorozatra. Idén Gáncs Péter is mint Deák téri lelkész vállalta el a szolgálatot.

A három estén nem kisebb feladatra vállalkozott a Déli Egyházkerület püspöke, mint hogy Pilátus személyén, cselekedetein és szavain keresztül vizsgálja meg a nagyhét történéseit. Mondandójának illusztrálásához különböző művészeti alkotásokat is segítségül hívott, így a gyülekezet estéről estére Munkácsy csodálatos festménytrilógiájának egy-egy kivetített képét is tanulmányozhatta. A zenei illusztrációk Lloyd Webber Jézus Krisztus szupersztár című rockoperájából és Johann Sebastian Bach János-passiójából csendültek fel, az irodalmi szemelvények pedig Pilinszky János és Reményik Sándor költeményei közül kerültek ki.

Március 17. és 19. között az estéről estére növekvő számú gyülekezet megtapasztalhatta, hogy egy avatott igehirdető miként tudja Isten egyik legszebb ajándékán, a művészeten keresztül a legfőbb ajándékra irányítani a szívet és az értelmet. Hogyan válhat mintegy a történések részesévé maga a gyülekezet is, hogy azután együtt imádkozhassa a keresztre feszítéskor megszólaló korál szövegét: „A szívem rejtett mélyén / Csak neved s kereszted / Ragyog, míg éltem végén üdvöt ad nekem. / Ó, jelenj meg olyképpen, / Hogy vigaszom legyél / A bajban, Uram, nékem, / Mint halált szenvedtél.”

M. T.

Regionális hozzárendelés: Csákvár–Bicske–Csabdi Társult Evangélikus Egyházközség