Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 13 - Nem csak szépek voltak

Kultúrkörök

Nem csak szépek voltak

Az ókori Palesztinában – a bennünket körülvevőtől lényegesen eltérő társadalmi (és földrajzi) környezetben – a nők életét sok tekintetben teljesen más szabályok irányították, mint ma. De a különbség mégsem akkora, hogy „közelebbről” szemügyre véve őket ne ismerhetnénk magunkra! Példának okáért biztosak lehetünk abban, hogy a ma élő nőkhöz hasonlóan ők is szerettek volna tetszeni az erősebbik nemnek. A református Bibliamúzeumban legalábbis erről árulkodnak a Csak szépek voltak? – A nők élete az ókori Palesztinában című kiállítás tárlói. A neves Ótestamentum-szakértő régész, Wolfgang Zwickel professzor által gyűjtött anyag tanulmányozása során – egyebek mellett – az akkori ruházkodásról és a szépségápolási szokásokról is képet kaphatunk.

A mainzi Johannes Gutenberg Egyetem ószövetségi tanszékének vándorkiállítása az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) és a Károli Gáspár Református Egyetem ószövetségi tanszékének közreműködésével jutott el hazánkba, és a tervek szerint Budapest után Debrecenben, majd Szegeden is látható lesz.

A kiállításhoz kapcsolódóan a Bibliamúzeum előadás-sorozatot is indított. Az eddigi alkalmakon Karasszon István az ősatyákról szóló elbeszélések nőalakjairól, Kókai Nagy Viktor az Újszövetség korabeli válásról, Cserháti Márta a háznép életéről értekezett a Ráday Könyvtár olvasótermében, március 26-án pedig – A nők ábrázolása Jézus példázataiban címmel – Fabiny Tamás. Április 2-án Kőszeghy Miklós tart majd előadást Szakrális (?) prostitúció az Ószövetség világában? címmel.

Mint dr. Hausmann Juttától, az EHE tanszékvezető professzorától megtudtuk, ezeket az előadásokat, illetve az április 6. és 8. között A nők élete az ókori Palesztinában és ma címmel megrendezendő, német és angol nyelvű nemzetközi konferencia anyagát tanulmánykötet formájában szeretnék megjelentetni.

A kiállítás április 6-ig, hétfő kivételével mindennap 10-től 17 óráig tekinthető meg a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményének Bibliamúzeumában. A múzeum, illetve a Ráday Könyvtár címe: Budapest IX., Ráday u. 28.

– vitális –