Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 13 - On-line gyónnak a hívek Amerikában

e-világ

On-line gyónnak a hívek Amerikában

Az ügyeik mind nagyobb hányadát a világhálón intéző, életük mind tekintélyesebb részét a virtuális térben élő amerikaiak lassan már a vallásukat is a weben gyakorolják: egyre többen interneten vallják be bűneiket.

Különböző egyházi beszámolók szerint – derült ki a washingtoni Georgetown Egyetem tanulmányából – csökken azoknak a híveknek a száma, akik személyesen gyónnak, ehelyett olyan on-line gyóntatófülkéket látogatnak, mint az ivescrewedup.com, a mysecret.tv vagy a dailyconfessions.com. A lélekre nehezedő terhektől így gyorsabb és egyszerűbb megszabadulni.

A gyónás sok esetben – amerikai módra – nyilvános. A camfess.com oldalán egy nő például azt gyónta meg – videoüzenet formájában – mindenki előtt, hogy nem tartja vonzónak barátját. Van olyan, aki azt vallja be, hogy kóros cipővásárló, más házasságon kívüli viszonyát gyónja meg, és van, aki arról számol be, hogy tizenötezer dollárt lopott el egy családtagjától. A forgivenet.com weboldal kimondottan arra szolgál, hogy a „bűnösök és vétkezők” on-line megbocsátást nyerjenek.

A fülbe gyónás hagyományos megtisztító élményét az interneten az idegenek előtt való vallomástétel helyettesíti. Több gyóntatóoldal látogatói azonban névtelenségben maradnak.

A CNN beszámolója szerint a legtöbb on-line oldal nem rendelkezik olyan szakemberrel, aki a gyónásokat felügyelné.

A gyónás új műfajáról van szó – mutatott rá Sherry Turkle pszichológus, a Massachusetts Institute of Technology professzora. Kifejtette, hogy ezeken az oldalakon nincsenek igazi reakciók a vallomásokra, senki nem beszélget el a „bűnösökkel”, nem lehet megvitatni az üzeneteket. Az a portál már kivételnek számít, amelynek közössége az „Ölelés” vagy a „Vállrándítás” gombra klikkelve kifejezheti rokonszenvét vagy közönyét. Turkle szerint az on-line gyónás jelensége is azt mutatja, hogy az amerikai társadalomból egyre inkább eltűnik a közösségi szellem, és egyre gyengébbek az embereket egymáshoz fűző valódi kapcsolatok.

Ellenkezőképpen vélekedik Bobby Gruenewald atya, az oklahomai lifechurch.tv neoprotestáns portál tagja, aki szerint az on-line gyónás először teszi lehetővé, hogy a hívők nemcsak titkaikról, hanem minden őket nyomasztó dologról őszinte vallomást tegyenek.

MTI