Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 14 - A fénykép is műtárgy!

Kultúrkörök

A fénykép is műtárgy!

Egyházunk gyűjteményi tanácsa – püspöki körlevéllel megtámogatva – (újra) elkezdte gyülekezeteink könyv-, irat- és műtárgyállományának felmérését. Ha mindenki lelkiismeretesen, időben viszszaküldi a valós adatokkal kitöltött kérdőíveket, reménykedhetünk abban, hogy feldolgozásuk és ellenőrzésük után megközelítőleg pontos képet kapunk az egyházközségeink kezelésében lévő – egyszersmind nemzeti kulturális örökségünk részét képező – gyűjteményekről.

Ezek az iratok, műtárgyak evangélikus múltunk fontos emlékei, megérdemlik tehát a szakszerű tárolást, gondos őrzést, pontos nyilvántartást. Ezt kívánja segíteni az országos felmérés, elsősorban azzal, hogy felderíti, hol szükséges szakmai segítséget adni a gyűjtemények megőrzéséhez, dokumentálásához.

Az minden laikus számára magától értetődő, hogy egy festmény, szobor, úrvacsorai kehely a műtárgy kategóriába tartozik. Ám a fénykép még mindig mostohagyerek; sok van belőle, és ma már mindenki „tud olyat csinálni”. Pontosan emiatt ez az a technika, amellyel ma már a gyülekezet történetének minden eseményét rögzíteni tudjuk, az archív fotók pótolhatatlan dokumentatív értékét pedig senki sem vitatja.

Éppen ezért a jelenleginél sokkal nagyobb megbecsülést érdemelnek a régi – és a nem olyan régi – fotográfiák!

A mostani felmérés jó alkalom lehet arra is, hogy a lelkész (felügyelő, gondnok, gyűjteményi előadó) akciót hirdessen a gyülekezet történetéhez kapcsolódó fényképek összegyűjtésére. Ha valaki nem akar megválni tulajdonától, ma már a legtöbb helyen van lehetőség a képek másolására, digitalizálására. Néhány községi önkormányzat már rendezett ilyen gyűjtést, amely megmozgatta az egész közösséget, az összegyűlt fotókból pedig kiállítás és kiadvány született.

Becsüljük meg jobban a fényképet; gyűjtsük, archiváljuk, azonosítsuk tárgyát, készítése helyét, idejét, esetleg készítőjét (kérdezzük ki a szemtanúkat, emlékezőket, amíg még köztünk vannak), nehogy utódaink – mint azonosít(hat)atlan, értéktelen kacatot – kidobják!

Az Evangélikus Országos Múzeum és a Levéltár is őriz archív fotókat, albumokat, és feldolgozásukat is elkezdte. Munkatársaikhoz bátran fordulhatunk egyházi események, személyek azonosítása ügyében. De akkor is kérhetjük segítségüket, ha nem tudjuk biztosítani fényképeink szakszerű tárolását, ők ugyanis átveszik és fénytől, nedvességtől védett helyen, savmentes tasakokban őrzik meg a felvételeket az utókor számára.

Schermann Ákos, a Budai Egyházmegye gyűjteményi előadója