Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 14 - Latinul a líceumban…

Kultúrkörök

Latinul a líceumban…

Immár másodszor gyűltek össze a latin nyelv és a klasszikus kultúra ügyét támogató evangélikus középiskolák mindezért lelkesedni kész diákjai március 28–29-én a soproni líceumban az evangélikus iskolák latin nyelvi versenyére. Az előző évhez hasonlóan idén is két kategóriában mérték össze tudásukat a diákok. A minor kategóriában első helyezést ért el Jurinka Ibolya (Fasor), másodikat Varga Réka (Líceum), harmadikat Schallinger Artúr (Fasor); a maior kategóriában az első és a második helyet egyaránt licista diák – Hargitai Renáta, illetve Ikvahidi Adrienn – érdemelte ki lett, míg harmadik az orosházi intézményt képviselő Héjja Márk lett.

A zsűri elnöki tisztét és a döntő feladatainak összeállítását az idén dr. Ittzés Dániel vállalta el, aki a verseny záró értékelésében kiemelte evangélikus iskoláinknak a latin nyelv oktatása iránti elkötelezettségét és az e területen végzett magas szintű munkáját.

A sorozatos oktatási reformok idején egyre több időt és energiát kíván a hagyományosan klasszikus iskolai értékek, így a latin nyelv megőrzése. Ezért a mostani rendezvénynek és versenynek a legfőbb örömteli tapasztalata, hogy a részt vevő diákok lelkesedése és szorgalma továbbra is biztosíthatja ezen értékek képviseletének folyamatosságát.

EvÉlet-infó

Regionális hozzárendelés: Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium