Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 14 - Veszíts el egy könyvet!

Kultúrkörök

Veszíts el egy könyvet!

Különleges játékra hív az orosházi könyvtár

„Benne vagyok” – válaszolta egyszerűen az ismert újságíró, Vitray Tamás, amikor a „Veszíts el egy könyvet!” című játék indulása előtt megkeresték az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár munkatársai. A könyvtárosoknak, könyvkereskedőknek, kortárs íróknak – és a szervezők reménye szerint minél több játékosnak – köszönhetően hamarosan könyvekre bukkanhatunk telefonfülkékben, kávéházakban, autóbuszokon, pályaudvarokon vagy akár parkokban.

Az orosházi városi bibliotéka március 25-én indította útjára különleges játékát. Az ötlet egy könyvtárlátogató fejéből pattant ki, megvalósítását az intézmény vállalta magára. A játék lényege a következő: a könyvtár munkatársai regényeket, helytörténeti monográfiákat és mesekönyveket hagytak el nyilvános helyen. A kötetek első oldalára ragasztott bejegyzésben azt kérik a megtalálótól, hogy elolvasás után maga is „felejtse ott” valamelyik vonaton, parkolóban vagy padon a könyvet, hogy mások is megtalálhassák. Azt is kérik a szervezők, hogy aki teheti, maga is veszítsen el egyet kedvenc olvasmányai közül, hogy minél több emberrel megismertesse és megszerettesse az adott művet.

A könyvtár munkatársai nem tagadják, hogy a kezdeményezés hasonlít a Bookcrossing című angol nyelvű akcióhoz, az Orosházáról indult játék azonban elsősorban magyar nyelvű könyveket terjeszt kezdetben Békés megyében, majd – a résztvevők aktivitásától függően – az egész országban.

Az akció indításához saját dedikált könyvekkel járult hozzá számos író és újságíró, köztük Grecsó Krisztián, Vitray Tamás, Závada Pál, Karinthy Márton és Vámos Miklós is. A kezdeményezés támogatói között megtaláljuk Koszorús Oszkárnak, a Nyugat-Békési Egyházmegye felügyelőjének a könyvkereskedését is. A könyvtár http://blog.justhvk.hu/ címen felkereshető internetes naplója fórumot indított, ahol jelezhetik a megtalálók, hogy hol bukkantak rá az elhagyott kötetekre.

A szervezők azt remélik, hogy hamarosan országszerte elhagyott könyvek várnak majd megtalálóikra. Ezáltal pedig nemcsak együtt kutathatja a könyveket több generáció, hanem a kincskeresők olvasmányélményekkel is gazdagodnak.

Az akcióba bármely magánszemély vagy intézmény bekapcsolódhat, aki vagy amely szívesen „feláldozná” egyik könyvét, hogy mások megtalálják. Akár egyházközségek előtt is itt a lehetőség: a Biblia évében egy-egy gyermekbiblia vagy verseskötet „elvesztésével” talán még több emberhez eljuthat az üzenet…

– eljécsé –