Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 14 - Győzelem

Élő víz

Győzelem

Ha elfelejtenek vagy elhanyagolnak, ha tudatosan mellőznek, és te mindezt alázattal vállalod, és Uradnak hálát adsz minden sértésért és megaláztatásért, akkor – az győzelem.

Ha a jót, amit teszel vagy tenni akarsz, mások kigúnyolják; ha vágyaid meghiúsulnak; ha a többiek pont azt teszik, ami neked nem tetszik; ha tanácsodat semmibe veszik, nézeteidet nevetségessé teszik, s te mindezt zúgolódás nélkül, türelemmel, szeretettel elfogadod, akkor – az győzelem.

Ha neked minden étel jó, ha mindig hálás vagy érte; ha minden ruházattal, minden társasággal és életkörülménnyel, a magányossággal és mindennel, ahogy Urad vezet, elégedett vagy, akkor – az győzelem.

Ha mások rosszkedvét, ingerültségét, panaszkodását, minden rendezetlenségét, pontatlanságát, amelyekről nem tehetsz, mérgelődés és zúgolódás nélkül elviseled, akkor – az győzelem.

Ha a körülötted lévők különcségét, lelki érzéketlenségét, saját hibáik iránti vakságát elnézed, ha másoktól mindenféle üldözést elszenvedsz, s mind elviseled úgy, amint azt Jézus Krisztus hordozta, akkor – az győzelem.

Johann Evangelista Goßner