Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 14 - Folytatódik a majosi templom felújítása

Egyházunk egy-két hete

Folytatódik a majosi templom felújítása

A kétszázhuszonnégy éve épült bonyhád-majosi evangélikus templom tornya egyre rosszabb állapotba került az elmúlt években. Az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól műemlékvédelem céljára elnyert hét és fél millió forint tette lehetővé tavaly, hogy megkezdődjenek a felújítási munkálatok; ezen összeg kiegészült az evangélikus egyház, illetve Bonyhád Város Önkormányzata, a Majoson élők és az elszármazottak által nyújtott anyagi támogatással.

Az idén újabb munkálatokra kerül sor: a templom főhomlokzatát szeretnék renoválni. A szükséges közel hárommillió forint már rendelkezésre áll – tudtuk meg Makán Hargita lelkésztől. A tavalyi adományokból maradt összeget a Magyarországi Evangélikus Egyház kiegészítette, mivel az Országos Egyházi Iroda Építési és Műemléki Osztályának vezetője, Mekota Ervin is úgy ítélte meg, hogy a templom felújítását egészen a lábazatig be kell fejezni. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megadta a folytatáshoz szükséges engedélyeket.

A főhomlokzaton kívül 2008-ban a templom főbejárata és a hozzá vezető lépcsősor is megújul, amire nagy szükség van, hiszen jelenleg balesetveszélyes állapota miatt nem használják. Az evangélikus egyház keretein belül működő Gusztáv Adolf Segélyszolgálattól ötszázezer forintot nyert a bonyhád-majosi gyülekezet erre a célra. Ezenkívül az 1805-ben öntött nagyharangot fogják még felújítani idén, új járommal, új mechanikával fog működni.

Egy további pályázatuk elbírálására is várnak a majosiak; ha elnyerik a támogatást, az utcafronton lévő parókiaépület homlokzatának renoválására is sor kerülhet.

Máté Réka felvétele

Regionális hozzárendelés: Majos–Mucsfai Társult Evangélikus Egyházközség