Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 14 - Emlékezés Jézus utolsó vacsorájára

evél&levél

Emlékezés Jézus utolsó vacsorájára

1999 óta a debreceni evangélikus gyülekezetben minden nagycsütörtökön megemlékezünk Jézus utolsó földi vacsorájáról a szédereste liturgiája szerint, terített asztal mellett.

Ebben az egyházi esztendőben is szép számmal, hetvenen gyűltünk össze az új gyülekezeti teremben erre a keresztények számára megrendítő, mégis felemelő eseményre, amely sok fiatal lelkét is megérintette. Örültünk annak, hogy az evangélikusokon kívül más felekezethez tartozók is érdeklődtek a gyülekezeti együttlét iránt.

Az alkalmat Réz-Nagy Zoltán lelkész vezette.

Igyekeztünk a hajdani vacsora mozzanatait követni a borral és a különböző ételekkel (pászka, hal, haroset, tojás, keserű füvek – saláta, torma, zöld petrezselyem, kapor, zöldhagyma). Bizonyos zöldségeket a könnyeket jelképező sós vízbe mártottunk.

A jelen lévő gyermekeket játékos elemekkel, amelyek szórakoztatták is őket, bele lehetett kapcsolni a vacsora menetébe. A liturgia mondatai az Úr hatalmasságát zengik most és mindenkoron.

A Jézus hirdette felebaráti szeretetet éreztük, ez az érzés hatalmába kerítette a közösséget. Ezt igazolta a bensőséges együttlét is, amely citerával és gitárral kísért énekléssel zárult.

Bartos-Király Aranka