Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 15 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Urunk, Istenünk! Köszönjük, hogy te atyánkként gondoskodsz rólunk, és ezért eléd hozhatjuk kéréseinket.

Hallgasd meg könyörgésünket, amikor önmagunkért imádkozunk. Munkáld bennünk az igyekezetet a tiszta életre, hogy ne a világi értékekhez és saját vágyainkhoz igazodjunk, hanem a te igédhez. Add, hogy meglátsszon rajtunk, hogy a te gyermekeid vagyunk. Segíts, hogy tisztességesebben éljünk. Segíts, hogy ne legyünk önzők, és ne helyezzük saját érdekeinket mások elé. Segíts, hogy munkánkat hűségesen végezzük. Emlékeztess arra, hogy a testünk a te Lelked temploma, és segíts, hogy ne romboljuk mértéktelen evéssel-ivással, igénytelen életmóddal és neked nem tetsző kapcsolatokkal. Segíts, hogy hitünk valóban Krisztusban való hit legyen, és ne keveredjen bele semmi a horoszkópokra, táltosokra figyelő tanításokból.

Könyörgünk az ünnepnapokért, a vasárnapokért, mert te szentelted meg a hetedik napot. Segíts, hogy valóban ünneppé lehessen számunkra, amikor igédet a gyülekezetben hallgatjuk, és együtt dicsérünk téged. Emlékeztess bennünket arra, milyen csodálatos módon munkálkodtál az életünkben, és segíts, hogy hálás szívvel tudjunk neked mindig köszönetet mondani ajándékaidért, vezetésedért, segítségedért. Add, hogy ne váljunk munkánk rabjává, és segíts, hogy tudjunk megállni, töltekezni, erőt gyűjteni, amikor elhozod a pihenés idejét.

Hallgasd meg könyörgésünket, amikor gyülekezetünkért, egyházunkért imádkozunk. Add meg, hogy igéd valóban tisztán hangozzék, és a szentségekkel helyesen éljünk. Könyörgünk a gyülekezetekben szolgáló munkatársakért, a lelkészekért, a felügyelőkért, a presbiterekért, valamint az egyházmegyék, az egyházkerületek és az országos egyház felelős vezetőiért, hogy akaratod és igéd szerint végezzék hivatásukat a te dicsőségedre és mindannyiunk épülésére. Adj újulást, ébredést, hitben való növekedést.

Hallgasd meg könyörgésünket, amikor országunkért, népünkért imádkozunk. Segítsd meg azokat, akik az utóbbi hónapokban különösen is nehéz körülmények közé kerültek, és küzdenek a megmaradásért. Segítsd meg a társadalom peremére szorultakat, a kicsinyeket, gyengéket, hátrányos helyzetűeket. Segítsd meg a pedagógusokat, a szülőket és mindazokat, akikre gyermekek, fiatalok nevelését bíztad. Segítsd a vezetőket, hogy felelősséggel cselekedjenek, hitelesen szóljanak, és javunkra váljék munkálkodásuk. Segíts, Urunk, hogy rend lehessen ott, ahol most káosz van.

Urunk, jelenléted, áldásod nélkül semmire sem jutunk. Könyörgünk hát hozzád, légy velünk, és áldj meg bennünket a következő héten is! Fiadért, a mi megváltó utunkért kérünk, hallgass meg minket! Ámen.