Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 15 - Forberger-emléknapot rendeztek Bonyhádon

Egyházunk egy-két hete

Forberger-emléknapot rendeztek Bonyhádon

41.jpg
A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégiumban az 1800-as évek második felében itt tanító Forberger Lászlóra emlékeztek április 4-én. Ezzel a Bonyhádi Öregdiák-szövetség budapesti csoportjának hagyományát elevenítették fel; azt tudniillik, hogy minden közgyűlésen megemlékeztek egy tanárról, akinek az arcképét is elhelyezték az akkori díszteremben.

A Forberger-emléknapon a diákok tornaversennyel, illetve a sportudvaron elhelyezett, „Forberger pálya” feliratú tábla avatásával emlékeztek a neves tanárra. Az öregdiákok és a pedagógusok egy tizenegy előadásból álló konferencián vehettek részt, miután elhelyezték a tanári arcképcsarnokban Forberger portréját.

A konferencián olyan előadások hangzottak el az iskola történetéből, amelyek eddig még nem jelentek meg nyomtatásban, de a Bonyhádi Öregdiák-szövetség májusi közgyűlésére kiadják őket. Az előadók közül kilencen tanítottak, illetve tanítanak a bonyhádi gimnáziumban; rajtuk kívül a Néprajzi Múzeumból és Sárszentlőrincről érkezett előadó. A jelenlévők többek között hallhattak a bonyhádi diáknyelvről, a magyartanítás múltjáról és jelenéről, Lotz János nyelvészről, a gimnázium kulturális életéről, valamint a cserkészcsapat és az öregdiák-szövetség múltjáról.

– mr –

Regionális hozzárendelés: Bonyhádi Pet?fi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú M?vészeti Iskola