Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 15 - Verselők versenye

Kultúrkörök

Verselők versenye

52.jpg
A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium újabb jubileumához érkezett. Április 4–5-én a nagy múltú iskola már tizenötödik alkalommal adott otthont Az Úr érkezése elnevezésű ökumenikus szavalóversenynek.

A kétnapos versenyen egy Ratkó József- vagy Rákos Sándor-verset, illetve az 1945 utáni magyar irodalomból egy szabadon választott istenes költeményt kellett a diákoknak elszavalniuk.

A zsűri – Pregitzer Fruzsina, a Móricz Zsigmond Színház színművésznője, Krug Ferenc, az Evangélikus Pedagógiai Központ szakértője és Kósa Árpád, a Kölcsey Televízió főszerkesztője, ügyvezető igazgatója – a pénteki elődöntőből a legjobb tizenöt diákot juttatta tovább a szombati döntőbe.

A nemes versengésen olyan erős volt a mezőny, hogy a zsűri több mint egyórás tanácskozás után is csak megosztott első helyet tudott kiadni. Antal Ádám, az Evangélikus Egyház Aszódi Petőfi Gimnáziuma, Szakképző Iskolája és Kollégiumának végzős tanulója és Bába Ildikó, a hajdúdorogi Görög Katolikus Oktatási Központ tanulója végzett az első helyen. A második helyezett Csizmadia Kristóf, az Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium tanulója, a harmadik pedig Dömök Krisztina, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium diákja lett.

A jubileumi szavalóverseny különlegessége volt, hogy részt vett rajta özvegy Ratkó Józsefné. A költő – egykori kossuthos diák – versét szavaló Marosi Máriának, a budapesti Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanulójának ő adta át a Ratkó család különdíját. A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium különdíját Gáspár Csaba, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákja vehette át. A Bessenyei Társaság is különdíjat adományozott tíz szavalónak.

A verseny szüneteiben a nyíregyházi alma mater diákjai komolyzenei, népzenei és egyházzenei előadásokkal kedveskedtek a vendégeknek, az eredményhirdetés előtt pedig a gimnázium B 31 nevű könnyűzenei együttese oldotta a feszültséget.

EvÉlet-infó

Regionális hozzárendelés: Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium