Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 17 - „Hogy mindnyájan egyek legyenek…”

Kultúrkörök

„Hogy mindnyájan egyek legyenek…”

Dobos Marianne: Beszélgetések az imáról

Amikor az ökumenikus mozgalom lényegéről gondolkodunk, nem a közös liturgia, az istentisztelet, a közös egyházi nyilatkozatok vagy az egységes társadalmi fellépés jut eszünkbe elsőként, hanem az imádság, amely az ökumenikus egységtörekvések leghatékonyabb eszközének bizonyult.

Dobos Marianne olyan könyvet ad az olvasók kezébe, amelynek témája az imádság. A kis kötet keresztény felekezetek képviselőivel folytatott beszélgetéseket tartalmaz, amelyeket az írónő sajátos ökumenikus „zarándokútjai” során készített. Az interjúkötet gondosan összeállított válogatásában keresztény papok, lelkészek, szerzetesek vallanak hitükről, imádságban szerzett tapasztalataikról. Bensőséges lelki életük olyan területeit tárják fel, amelyek tartalmait csak a lélek békéjének meghitt csendjében, tiszteletteljes alázattal fogadhatjuk magunkba. A szerző azokról a lelki dimenziókról is szól, amelyeknek a rejtett mélységeibe csak a teremtő Atya láthat bele.

Dobos Marianne igen jó érzékkel válogatta ki beszélgetőtársait; az imádságról alkotott gondolataik és reflexióik segítségével sokszínű és gazdag kép rajzolódik ki az ökumené mai magyarországi helyzetéről. Sokféle imádságos életet élő keresztény ember osztja meg vélekedését és érzéseit az olvasóval e beszélgetésekben: Svájcban élő református teológus, a Pápai Missziós Művek igazgatója, a tihanyi apátság perjele, evangélikus ökumenikus szakértő, görög katolikus lelkész, művészettörténész, adventista egyháztörténész, baptista és metodista egyházelnök…

Az írónő által összeállított interjúcsokor széles perspektívát rajzol elénk, amely mindannyiunkat segíthet abban, hogy újra erőt, lendületet és mélységet vigyünk sokszor elfásuló, kiüresedő, lélektelen rutinná váló imaéletünkbe. Az ökumenikus egységért munkálkodók személyes példái arról is meggyőzhetnek bennünket, hogy a keresztény egységkeresésért személyes és közösségi imaéletünkben megtett erőfeszítések nem hiábavalók, mert az imádság a keresztény küldetés hitelességének legalapvetőbb megnyilvánulási formája.

Dobos Marianne: Beszélgetések az imáról. Magánkiadás, Miskolc, 2008. A könyv a Luther Kiadó könyvesboltjában (1085 Budapest, Üllői út 24.) és a Huszár Gál papír- és könyvesboltban (1054 Budapest, Deák tér 4.) is kapható.

– tri –