Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 17 - „Köszöntünk Mátyás király évében!”

Egyházunk egy-két hete

„Köszöntünk Mátyás király évében!”

2008-ban, a reneszánsz évében Mátyás királlyá koronázásának ötszázötvenedik évfordulójára emlékezünk. A címben idézett köszöntéssel február hónapban kaptak kézhez versenyfelhívást az orosházi evangélikus iskola tanulói, akik nyomban el is kezdték a felkészülést. Két korcsoportban tíz-tíz csapat jelentkezett a megmérettetésre, amelyet a humán munkaközösség tagjai szerveztek március 27–28-án.

A reneszánsz kort idéző menetlevelekkel indultak útnak a csapatok. Érdekes próbákat kellett kiállniuk a reneszánsz irodalom, történelem, egyháztörténet, zene és képzőművészet témájában. Volt keresztrejtvény, vaktérkép, képkirakó, voltak villámkérdések, igaz-hamis feladatok, zenefelismerés, sőt lovagi tornán is meg kell mutatniuk ügyességüket. A tízfordulós vetélkedőt rögtönzött közös tánc zárta, mely a reneszánsz kor hangulatát idézte fel a résztvevők számára. Sajnos a kor viseletének bemutatására kevesen vállalkoztak, de ők megkapták érte a versenyben a plusz pontjukat.

A felső tagozatosok eredményei: az első helyezett a 6. osztály csapata, a második és harmadik helyen a 7/6. osztály csapatai végeztek. A gimnazisták között a 11/6. lett az első, a második helyen a 12/6., a harmadikon pedig a 9/6. osztály csapata végzett. Jutalmuk érdekes könyv volt az iskola jóvoltából.

Szőke-Kilián Szilvia

Regionális hozzárendelés: Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium