Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 18 - Tizenöt éves a Magyar Testvéri Börtöntársaság

Keresztutak

Tizenöt éves a Magyar Testvéri Börtöntársaság

A Magyar Testvéri Börtöntársaság (MTBT), a Magyar Evangéliumi Börtönmisszió (MEB) és a Börtönlelkészek Magyarországi Szervezete április 23–25. között Piliscsabán rendezte meg konferenciáját.

A szerdai évi rendes közgyűlést csütörtökön ünnepi megemlékezés követte, melyen több magas rangú hazai és külföldi vendég vett részt. Dr. Fabiny Tamásnak, az Északi Egyházkerület püspökének nyitóáhítata után dr. Kökényesi Antal büntetés-végrehajtási altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően Soren Johnson, a Nemzetközi Testvéri Börtöntársaság (Prison Fellowship International, PFI) alelnöke üdvözölte a jelenlévőket, majd Ronald W. Nikkelnek, a PFI elnökének videoüzenetét nézhették meg az egybegyűltek.

Az elmúlt tizenöt évre tekintett vissza Roszík Gábor, az MTBT elnöke, majd ismertette Erdő Péter bíborosnak, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének levelét.

A németországi Seehaus-ház életét mutatta be Tobias Merckle igazgató. Ennek az alternatív büntetés-végrehajtási intézetnek a fenntartója és működtetője a Német Testvéri Börtöntársaság.

A délutáni program keretében a resztoratív igazságszolgáltatás témakörében dr. Törzs Edit, az Igazságügyi Hivatal szakreferense a bűnelkövető és a sértett közötti mediáció területén az elmúlt évben szerzett tapasztalatokról számolt be, Katona Csilla és Koncz Ilona, az MTBT elnökségi tagjai pedig a Zákeus programról tartottak előadást. Az estét Albrecht Győző (MEB) előadása, majd Dinnyés József daltulajdonos és Sándor György humoralista műsora zárta. A konferencia harmadik napján a családgondozás (Angyalfa program) és a börtönlelkészek szolgálata állt a középpontban.

Czöndör István