Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 18 - Függetlenedő norvég evangélikusok

Keresztutak

Függetlenedő norvég evangélikusok

A norvég parlamenti pártok megállapodtak, hogy a norvég evangélikus egyház nagyobb függetlenséget kap az államtól a jövőben, ám az evangélikus vallás továbbra is hivatalos államvallás marad – jelentették be nemrégiben Oslóban.

Trond Giske kulturális és vallásügyi miniszter közölte, hogy a parlamenti kompromisszum értelmében csökkenteni fogják az állami ellenőrzést a norvég egyház felett, amely a jövőben maga nevezheti ki püspökeit (jelenleg ez állami hatáskör). Giske elmondta, hogy a mostani megállapodást veszik majd alapul a norvég egyház helyzetét szabályozó törvény, illetve az alkotmány módosításakor. Az egyház papjai és egyéb munkatársai változatlanul az állam alkalmazottai maradnak.

Az evangélikus vallás – királyi rendelettel – 1537-ben vált Norvégia hivatalos vallásává. A norvég alkotmány államegyházként határozza meg az evangélikus egyházat. Jelenleg a 4,6 milliós Norvégia népességének 86 százaléka a norvég államegyház regisztrált tagja, valójában azonban ennél jóval kevesebben gyakorolják vallásukat.

Az állam és egyház szétválasztását célzó alkotmánymódosítás csak 2012 után léphet életbe, mert a változtatást két egymást követő parlamentnek kell jóváhagynia. A pártok megállapodását hosszú társadalmi egyeztetési folyamat előzte meg, melynek során a megkérdezett gyülekezetek 57 százaléka támogatta a jelenlegi államegyházi rendszer fenntartását.

Dániában ugyanolyan államegyház működik, mint Norvégiában, Svédország viszont 2000. január elsején megszüntette az ottani evangélikus államegyházat.

MTI