Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 18 - Bemutatkozik a Csornai Evangélikus Egyházközség

Kultúrkörök

Istentisztelet-közvetítés a rádióban

Bemutatkozik a Csornai Evangélikus Egyházközség

A csorna–kapuvári egyházközség jelenlegi formájában a Soproni Egyházmegye legfiatalabb gyülekezete. Az anyagyülekezet Csornán van, itt működik a lelkészi hivatal, illetve itt áll a templom is. A viszonylag nagy létszámú fiókgyülekezet, Kapuvár mellett több környékbeli település is az egyházközséghez tartozik. A reformáció korában is Kapuváron, a Nádasdyak birtokán épült ki erősebben az evangélikus gyülekezet, az ellenreformáció idején azonban mindkét település katolikus vallásúvá vált.

A 19. század végén az ipari fejlődés következtében a Csornára, illetve Kapuvárra költözők között egyre több evangélikus volt. Kapuváron Berg Gusztáv báró – maga is evangélikus lévén – segítette a formálódó diaszpórát. Csornán sem lelkész, hanem világi hívő, Payr Gusztáv bádogosmester kezdte meg a gyülekezet szervezését. Az 1926-ban tartott első közgyűlésen negyvenkilenc evangélikust számoltak össze a városban.

A megalakult csornai egyházközség néhány éves megfeszített szervezőmunka után templomot épített, amelyet 1930. június 9-én szentelt fel Kapi Béla püspök. A copfstílusú templomot és berendezését Klemens Antal helyi építész tervezte, a keresztelőmedence Tászler Gyula, a hívogatóan kitárt karú Jézust ábrázoló oltárkép pedig Mosdósi Fekete József munkája.

A csorna–kapuvári egyházközség 1934-ben kapott állandó missziói segédlelkészt Rác Ernő személyében. 1943-ban evangélikus elemi iskola is létesült, amelyet azonban öt év múlva államosítottak, majd megszüntettek.

Az elmúlt évtizedekben a gyülekezet megnőtt, megerősödött. A kezdeti negyvenkilenchez képest ma Csornán mintegy négyszázötven, Kapuváron százötven evangélikust tartanak nyilván. Mindkét város általános iskoláiban rendszeres a hitoktatás. Jó az együttműködés a római katolikus és a református testvérfelekezettel, és az egyházközség tevékeny részt vállal a társadalmi, civil életben is. A kapuvári fiókgyülekezetben is rendszeresek az istentiszteletek: a minden hónap első és harmadik vasárnapján tartott szertartások helyszíne a helyi kórház épületében kialakított ökumenikus kápolna.

Az egyházközség számára ünnepi esemény lesz az augusztus 3-i istentisztelet, amelynek keretében Ittzés János püspök szolgálatával adják át az első csornai lelkész, Rác Ernő születésének a századik évfordulója alkalmából készíttetett emléktáblát.

Regionális hozzárendelés: Csornai Evangélikus Egyházközség