Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 18 - Táborbeharangozó

e-világ

Táborbeharangozó

„Kedves Barátom! Szeretettel hívlak az idei evangélikus természetvédő táborba, ha már voltál a korábbi években, és lenyűgözött a természet közelsége; ha még nem voltál, és szereted a természetet; ha szeretsz játszani, kirándulni; ha szereted a nyüzsgést, ha szereted a csendet; ha érdekelnek a teremtett világ titkai, melyek körülvesznek mindannyiunkat; ha szeretnél találkozni hasonló gondolkodású fiatalokkal; ha szereted a meglepetéseket, és ha nem szereted a meglepetéseket!” – e szavakkal ajánlja minden érdeklődő fiatal figyelmébe az immár hagyományosnak számító evangélikus természetvédő tábort Benkovics Sándor. A tábor idei szervezőjét a program részleteiről kérdeztük.

– Mi a tábor célja?

– Megismerés. Felismerés. Érzékenység. Ismerjük meg egy kicsit közelebbről a természetet, ismerjük fel saját felelősségünket a megőrzésében. Váljunk érzékennyé a teremtett világ apró csodáira. Ezek a célok jellemezték már az első, 2002-ben megrendezett természetvédő tábort is. A kezdeményezés Kodácsy-Simon Eszter nevéhez fűződik, öt éven át ő vezette igen nagy lelkesedéssel a tábort. Minden évben újabb és újabb lenyűgöző helyszíneket ismerhettek meg a résztvevők, hiszen mindig más és más nemzeti parkban táboroztak. Bár a korábbi években a program igen nagy sikert aratott a fiatalok körében, tavaly mégsem sikerült megrendezni. Egy év kihagyás után azonban ismét belevágunk!

– Mely korosztály számára hirdetik meg?

– Elsősorban a középiskolásokat várjuk, tehát a tizennégy–tizennyolc év közöttieket. Ez persze nem jelenti azt, hogy aki egy-két évvel idősebb vagy fiatalabb, azt ne látnánk szívesen. Sőt…

– Tanárként milyen tapasztalatai vannak: menynyire érzékenyek vagy fogékonyak a mai fiatalok a környezeti problémák iránt?

– Úgy gondolom, hogy ez a korosztály minden olyasmire nyitott, amiben felismerheti saját felelősségét, feladatát, esetleg még saját magát is. Ezért minden azon múlik, hogyan „tálaljuk” ezt nekik. Lehet bármennyire is kidolgozott, különféle tudós emberek által díjazott valamely módszer, úgyis a gyakorlat dönti el, hogy tetszik-e, „bejön-e” a fiataloknak, vagy sem.

– Mivel szólíthatók meg leginkább, milyen jellegű programokban vesznek részt szívesen a középiskolás korosztály tagjai?

– Természetesen általános recept nincs, de nem árt, ha egy program provokatív. Az sem hátrány, ha kihívást jelent számukra. Fontos, hogy mindig tudjunk valami újat, valami meglepőt nyújtani úgy, hogy közben a lényeget megőrizzük. És hogy valami konkrétumot is mondjak: mindig erős hatása van annak, ha nemcsak beszélünk egy témáról, problémáról, hanem a saját bőrünkön is megtapasztaljuk, illetve orrunkon át is érezzük, hogy miképpen működik egy szennyvíztisztító telep vagy egy szemétégetőmű. Esetleg belebújunk – drámajáték keretében – egy multinacionális cég igazgatótanácsa tagjainak a bőrébe, akik a haszon reményében súlyos környezetszennyezésre készülnek.

– Inkább természetvédelmi vagy környezetvédelmi jellegű a tábor?

– Fontos különbséget tennünk a két fogalom között, hiszen a természetvédelem a természetes környezet – az erdők, mezők, patakok – megóvását jelenti, míg környezetvédelem alatt inkább az ember által használt és beszennyezett területek vizsgálatát és védelmét értjük. Mivel a természetes és az épített környezet egyaránt hozzánk tartozik, nem függetleníthetjük magunkat egyiktől sem. Szeretnénk a táborban mindkettővel foglalkozni, persze elsősorban nem száraz tudományos módszerekkel, hanem inkább sok játékon keresztül, melyek között biztosan lesz néhány meglepetés is. Mindezeken túl azonban elsősorban keresztény táborról van szó, ahol mindennap áhítatok, elcsendesedések, imádságok, énekek segítségével próbálunk közelebb kerülni a teremtett világhoz, megérteni a Teremtő által nekünk adott feladatot.

– Megvan-e már a pontos időpont, illetve a helyszín?

– A Duna–Dráva Nemzeti Parkban táborozunk július 3-ától 8-áig. A konkrét helyszín pedig Matty lesz. Ez a kis falu a Dél-Dunántúlon, a horvát határ közelében, Harkánytól és Siklóstól nem messze található.

– Az érdeklődők hol tudhatnak meg további részleteket?

– Mindenkinek a figyelmébe ajánlom a www.termeszettabor.hu címet, ahol folyamatosan tájékozódhat a részletekről. Egyébként én is szívesen válaszolok a felmerülő kérdésekre, és várom a jelentkezéseket a benkovics.sandor@yahoo.com e-mail címen. Találkozzunk júliusban!

Jerabek-Cserepes Csilla