Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 19 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Örök Istenünk, mindenható Urunk! Várjuk Szentlelked életet és hitet teremtő, erőt adó, megragadó, inspiráló ajándékát. Ne hagyj minket a fantáziátlanság, a reményvesztettség, lemerültség állapotában megragadni. Add, hogy megtapasztaljuk elképzeléseinket messze meghaladó hatalmadat.

Drága Krisztusunk! Gyámoltalanok és tehetetlenek vagyunk a Pártfogó jelenléte, támasza nélkül. Emberi lehetőségeink és elgondolásaink szűkre szabottak, képtelenek vagyunk kitörni korlátaink közül. Sok a kérdésünk és a kétségünk. Add, hogy mégis, újra és újra bele tudjunk kapaszkodni ígéreteidbe, és megtapasztalhassuk ma is a megújító Lélek jelenlétét közösségeink életében.

Jöjj, Szentlélek Isten! Új látásra van szükségünk, hogy ne beszűkült látóterünk határozzon meg minket. Te add, hogy észrevegyük ebben a világban, a környezetünkben, az egyházunkban azt, ami előrevisz, ami az életet szolgálja.

Jöjj, Szentlélek Isten! Új hallásra van szükségünk, hogy meghalljuk üzeneted a rengeteg zaj és lárma közepette; elérjen hozzánk, és mértékké legyen a számunkra Isten igéje.

Jöjj, Szentlélek Isten! Új mozdulatokra van szükségünk, hogy egymás felé bizalommal legyünk. Taníts minket nyitottságra, szeretetre, bölcsességre, türelemre. Vezess egyetértésre, hogy az evangélium drága kincsét az emberek elé tudjuk élni nap mint nap.

Őrizd, bátorítsd, emeld fel népedet, egyházadat, gyülekezeteidet. Tégy bennünket békességed, mindent átjáró szereteted tanúivá.

Vigasztald azokat, akik az életük gondját, terheit cipelik, az egyedüllét nehéz útját járják, gyásszal, veszteséggel küszködnek.

Hallgasd meg kiáltásunkat, és áraszd reánk mennyei erőd kibontakozó ajándékait. Ámen.