Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 19 - Újjáéledő remények Harkán

Egyházunk egy-két hete

Újjáéledő remények Harkán

Az osztrák határ mentén, az egykori határsávban fekvő Harka község evangélikussága az utóbbi időben több szempontból is mérföldkőhöz érkezett. Az egykor államosított iskolájukért kapott kárpótlási összegből – mintegy huszonötmillió forintból – elsőként gyülekezeti termüket renoválták, majd a lelkészlakást újították fel. Tették mindezt annak reményében, hogy közel három évtized után saját lelkészük újra beköltözhet a parókiára…

A harkai evangélikusság az elmúlt év végéig a soproni egyházközség társgyülekezete volt. Az egyházkerület őszi közgyűlése határozatban támogatta önállósulási szándékukat. Reménységük akkor látszott beteljesedni, amikor 2007 szeptemberétől Wagner Szilárd a soproni Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola iskolalelkésze lett, és egyben kinevezést kapott a harkai gyülekezetbe helyettes lelkésznek. És vágyuk akkor valósult meg, amikor a gyülekezet megállapodást kötött az iskolával, vállalva, hogy a lelkészi szolgálat ellátása fejében a fiatal lelkésznek lakást biztosít a megújult harkai parókián.

Az épület felszentelésének ünnepe május 4-én, vasárnap délután volt. Az alkalom istentisztelettel kezdődött a templomban. Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke Lk 19,1–10 alapján elmondott igehirdetésében kiemelte, hogy nem Istennek, hanem nekünk van szükségünk arra, hogy épületeink állapota rendben legyen.

Az istentiszteletet közgyűlés követte, majd a gyülekezet kivonult a templomkertbe, ahol Gabnai Sándor esperes felszentelte a harkaiak megszépült gyülekezeti házát.

M. Gy.

Regionális hozzárendelés: Harkai Evangélikus Egyházközség