Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 19 - Tessedik Sámuel és a klímaváltozás

Keresztutak

Tessedik Sámuel és a klímaváltozás

Immár második alkalommal rendezte meg a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövetsége, a Szlovák Köztársaság Kulturális Intézete, valamint Albertirsa Város Önkormányzata a Tessedik-napok programsorozatát. A fővédnökséget idén Ivan Ga�parovič szlovák és Sólyom László magyar államfő vállalta.

Az egy héttel Tessedik Sámuel születésének 266. évfordulója utánra időzített programsorozat április 25-én a budapesti szlovák kulturális intézetben kezdődött. Több előadás hangzott el Tessedik agrárreformeri, pedagógiai és egyházi munkásságáról, valamint a ma mezőgazdasága előtt álló kihívásokról és lehetőségekről, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra.

Másnap a helyi tájházban, majd a művelődési házban folytatódott a program. Imrich Fehér szlovák természetfotós kiállításának megnyitója után a szlovákiai Bystrička (Ipolybeszterce), Královský Chlmec (Királyhelmec), Malacky (Malacka) és Mojmírovce (Ürmény), illetve Albertirsa, Pilis és Szarvas vezetői klímanyilatkozatot fogadtak el, majd írtak alá. E szerint vállalják, hogy – a klímabarát mozgalomban részt vevők munkájára támaszkodva – kezdeményezik az általuk képviselt város saját klímastratégiájának kidolgozását. Az aláírást a három társrendező település fiataljainak kulturális műsora követte; a legnagyobb érdeklődést egy különleges szlovák népi hangszer, a furaja váltotta ki.

A zárónapon, Rogate vasárnapján az Alberti Evangélikus Egyházközség templomában – ahol egykor Tessedik édesapja is szolgált lelkészként – dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke Jn 16,23 alapján hirdette Isten igéjét. Prédikációjában az ora et labora, az imádság és a munka fontosságát emelte ki; e kettő Tessedik életpályájának is a sajátja volt.

Az istentisztelet után a püspök és Juraj Miga�, Szlovákia budapesti nagykövete leleplezte a Tessedik emlékét megörökítő, az evangélikus parókia – az egykori lelkész szülőháza – falán elhelyezett szlovák nyelvű emléktáblát.

A három nap ékesen bizonyította, hogy Tessedik Sámuel életműve ma is időszerű, illetve hogy fontos a két nép közös értékeit felmutatni.

Czöndör István