Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 19 - Rogate – zenekarra és énekhangra

Kultúrkörök

Rogate – zenekarra és énekhangra

Költői imádságok Kákay István megzenésítésében

Lutheri idézettel köszöntötte április 27-én, Rogate vasárnapján Bence Imre esperes, budavári lelkész gyülekezetének tagjait, valamint a pestszentlőrinci egyházközségből érkezett vendégeket. A Lőrinci Grádicsok énekkarával kibővített Sonore, illetve Poézis együttes ezen a vasárnap estén a vezetőjük – Kákay István – által szerzett ének- és zeneszámokkal gazdagította a budavári templomban megjelenteket.

Az idézet szerint az Istenhez szóló ének és zene kétszeres imádság. Az imádság vasárnapján a budavári templomban ez többszörösen beigazolódott, mivel Kákay István – akit két nappal korábban iktattak be országos irodaigazgatói tisztébe – hét magyar költő versbe foglalt imádságait zenésítette meg. Mondhatjuk tehát, hogy nagyon szép zenébe foglalt, tizennégyszeres imádság hangzott el ezen az estén a tíztagú vonós- és fúvószenekar, valamint a kibővített énekkar előadásában. A Poézis együttesben szerepelt a zeneszerző felesége és két lánya, ugyanakkor a pestszentlőrinciek énekkarában ott láthattuk a gyülekezet lelkészeit, felügyelőjét, presbitereit is.

A hét megzenésített imádság előtt ugyancsak Kákay István által szerzett zenével adta elő az együttes Reményik Sándor Pilátus című költeményét. A csodálatos vers kifejezi Pilátus lelki vívódását: nem látja bűnösnek Jézust, ugyanakkor enged a nép – amely Jézusban nem a Messiást látja – követelésének. Végül is a helytartó – nagy lelki harc árán – felíratja Jézus keresztfájára a „király” szót. A Poézis együttes zenéje és éneke megdöbbentő dallammal fejezi ki Pilátusnak e versben megírt gyötrődését.

Dr. Korányi András igehirdetése után – mely szintén az imádságról szólt – következett a hét, zenébe foglalt fohász előadása. Ady Endre Köszönöm, köszönöm, köszönöm, Rónay György Jelenés, Hajnal Anna Mondd, mit adjak néked, Weöres Sándor Ima, Bródy László Zsoltár az örök kegyelemről, Áprily Lajos Menedék és Sík Sándor Te Deum című verse a bűnvallást, a kegyelemkérést és a hálaadást kifejező imádság. Mondanivalójukat mélyrehatóan fejezte ki a muzsika, illetőleg a közreműködők nagyszerű előadása. Így az ünnepi gyülekezet az imádság erejébe vetett hitben megerősödve köszönhette meg az estét a szerzőnek és művei tolmácsolóinak.

Dr. Juhász Géza