Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 19 - Teremtésmúzeum

A közelmúlt krónikája

Teremtésmúzeum

Tavaly nyitotta meg kapuit a világ legnagyobb úgynevezett teremtésmúzeuma az amerikai Petersburgban (Kentucky állam). Több mint ötezer négyzetméteren mutatják be itt a föld történetét – úgy, miként az a Bibliában meg van írva. (A múzeum honlapja: www.creationmuseum.org.)

Az alapító, Ken Ham súlyt helyez a kiállítás tudományos megalapozottságára. Bevallott célja nem csupán a teremtéstörténetnek megfelelő világkép terjesztése, hanem az is, hogy a látogatókat megnyerje a keresztény hit számára.

Ham ötletét nem fogadták osztatlan lelkesedéssel. Nyolcszáz természettudós tiltakozó okiratot írt alá, és a megnyitó idején több tucat tüntető volt az épület előtt; egy repülő pedig – a Védjétek meg az alkotmányt! elnevezésű kezdeményezés megbízásából – „Ne hazudj!” feliratú transzparenssel húzott el a múzeum felett.

Az evolúcióelmélet bigott hívei aggodalommal látják, hogy a bibliai teremtéstörténetet egyre több amerikai tudós tartja természettudományos szempontból is hitelesnek. A lakosság ötvennyolc százaléka kinyilvánította: szeretné, ha az iskolákban az evolúció mellett a kreacionizmust (teremtéstudományt) is tanítanák.

Európában is találunk hasonló kezdeményezést. Svájcban, a Zürich melletti Aeugst am Albisban székel a ProGenesis nevű evangelikál egyesület (http://www.progenesis.ch/), amely egy úgynevezett Genesis-Land létrehozását tervezi. Ennek középpontjában egy rendezvénycentrum állna, amely 138 méter hosszú, 22,5 méter széles és 13,8 méter magas lenne, mint a Szentírásban szereplő Noé bárkája.

Forrás: ideaSpektrum