Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 19 - Pehelytészta

Kultúrkörök

Szeretetvendégségre…

Pehelytészta

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg margarin (vagy 18 dkg zsír), 10 dkg cukor, 1 csipetnyi só, 2 dkg élesztő, az élesztő felfuttatásához tej. A töltelékhez: lekvár és/vagy 30 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl forró tej, rum. A tészta megkenéséhez: 1 tojásfehérje. A díszítéshez: porcukor.

Elkészítés: a lisztet és a zsiradékot összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a cukrot és a sót, és puha kalácstésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, és egy órát állni hagyjuk.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A darált diót összekeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd leöntjük a forralt tejjel, és tetszés szerint rummal ízesítjük.

A pihentetés után a tésztát körülbelül egy centiméter vastagságúra nyújtjuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kis köröket szaggatunk belőle. A korongok tetejére lekvárt vagy diótölteléket teszünk, majd – a hájas tészta készítéséhez hasonló módon – a közepüknél félbehajtjuk őket, tepsibe tesszük és megkenjük tojásfehérjével. Közepes lángnál halvány rózsaszínre sütjük. Sütés után még melegen jól meghintjük őket porcukorral.