Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 20 - Ifjúsági konvet Bajorországban

Keresztutak

Ifjúsági konvet Bajorországban

43.jpg
Május első négy napján zajlott le Pappenheimben a bajor országos ifjúsági „konvent”. Adámi Márta nyíregyházi hittanár és Pál Marietta alberti önkéntes ifjúsági munkás személyében a Magyarországi Evangélikus Egyház Ifjúsági Osztályának két képviselője is részt vett a bajor evangélikus ifjúság zsinatán.

Az erdők közt megbúvó, kétezer-ötszáz lakosú városka ismerősként köszöntötte Adámi Mártát, aki az elmúlt esztendőben maga is részt vett a település egyik tisztására megálmodott, úgynevezett „fűzfatemplom” építésében. A Weidenkirche körülbelül százhúsz fő befogadására alkalmas nyitott istenháza, amelyet acélszerkezethez rögzített fűzfákból emeltek a keresztény „építőtáborban” munkát vállalt fiatalok. A konvent nyitó istentiszteletére is ebben a kétkezi munkával létrehozott, szépen zöldellő, életteli templomban gyülekeztek a küldöttek és a vendégek.

Az idei – tisztújító – zsinat fókuszába a „Rechtsextremismus”, a szélsőjobboldali veszély került. A témáról – többek között – Robert Andreasch újságíró szólt, előadásában részletesen kifejtve a jobboldali radikalizmus, illetve a neonáci ideológiák helyzetét Bajorországban. (Az egyik munkacsoportban egy volt neonáci vezető is beszélt az egyik ilyen eszmeiségű pártba való belépésének, majd kilépésének okairól.)

A magyar „követeknek” alkalmuk nyílt arra, hogy tájékoztassák a német ifjúsági vezetőket a kőszegi Szélrózsa találkozóról, amelyre természetesen invitálták is a bajor fiatalokat.