Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 20 - Magyaros hangulat az ovibálon

Egyházunk egy-két hete

Magyaros hangulat az ovibálon

Tragaccsal kellett kitolni a részeget

104.jpg
A soltvadkerti Evangélikus Óvoda mindig a konfirmáció után rendezi meg a szülők bálját. Végül is akkorra lenyugszanak a kedélyek, nem izgul senki – csak egy kicsit talán a szervezők. Idén elmondhatjuk, hogy még az eddigieknél is fergetegesebbre sikerült a bál.

Az alaphangulatot rögtön a bejáratnál két csinos hölgy teremtette meg. Ők „Vadkert arcai”, akik a legtöbb rendezvényen ott vannak magyaros ruhájukban. Ez a viselet idén éppen az est alapgondolatát támasztotta alá, mert ez bizony igazi „magyar bál” volt. A sarokban gondosan felépített paraszti szobabelső a száz évvel ezelőtti világot hozta elénk: ágy, sarokpad asztallal, kerti szerszámok, termények, ruhák, képek és konyhai eszközök adtak témát a beszélgetéshez. És mivel (a hagyományok szerint) rengeteg gyerek is eljött a szülőkkel, volt kivel és miről beszélgetni, mert a kérdések bizony záporoztak az egyes tárgyak láttán.

A szülők felkészültsége bár nem volt teljes, de már a bál előtti napokban elkezdődött a lázas készülődés. Ennek fő része a régi vadkerti táncok megtanulása volt, amelyeket nagyanyáink még tudtak, mi pedig… már ugyancsak tudunk. A gyerekek vidám, népi táncos műsorát nagy taps kísérte, és amikor a svédasztalos vacsorát és össztáncot követően a szülők és nevelők is felvették a rittyentőt – ez esetben a szó a helyi népviseletet jelöli –, még magasabbra hágott a jókedv.

Várta mindenki a beharangozott „meglepetést”. Igen ám, de egy részeg vendég (Kléh Zsolt, egy „beavatott szülő”) „botrányos viselkedése” miatt nem lehetett elkezdeni a műsort. Csak egy „kardos menyecske” (az egyik vendégfogadó hölgy) lélekjelenléte mentette meg az estét, aki egy tragacson gyorsan kitolta a handabandázó alakot. Így hát elkezdődhetett a hagyományos tánc. A tradicionális vadkerti táncok, azaz a kreispolka, a kacsingatós és a magyar kettes aztán mindenkinek (újra) meghozta a táncos kedvét, egészen hajnalig. A jókedvvel, a tombolával, a belépők árával – és saját magunkkal – az egyházi óvodát támogattuk.

K. L.

Regionális hozzárendelés: Soltvadkerti Evangélikus Egyházközség