Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 21 - Digitalizálják a világ legrégibb Bibliáját

Keresztutak

Digitalizálják a világ legrégibb Bibliáját

Elkészült a legrégebbről fennmaradt kéziratos Biblia digitalizált változatának első részlete. A Codex Sinaiticus, azaz Sínai-félszigeti kódex a negyedik században keletkezett Egyiptomban. A görög nyelvű, csupa nagybetűvel, szóközök nélkül írt szöveg ókortudósok szerint négy különböző személy munkája, amelyet összesen hét korrektor javított. Az Újszövetséget hiány nélkül, az Ószövetséget részben tartalmazza.

A kódex egy 43 pergamenlapból álló részletét 1844-ben találták meg a Sínai-hegyi Szent Katalin-kolostorban, véletlenül. Constantin von Tischendorf német kutató bukkant rá a tüzelésre szánt papírok között. A felbecsülhetetlen értékű dokumentum Lipcsébe került. Később egyre több részlet – összesen 390 pergamenlap – került elő a Codex Sinaiticusból. Ezeket a szentpétervári nemzeti könyvtárban, a londoni British Libraryben, illetve a Szent Katalin-kolostorban őrzik. Az emberiség írásos kulturális örökségéhez tartozó kódexet a négy intézmény virtuálisan összeilleszti, hogy minél többen hozzáférjenek. Most elkészült a Lipcsei Egyetem könyvtárában őrzött 43 oldal digitalizált változata. Az ősi kéziratok rendkívül sérülékeny dokumentumok, ezért évszázadokon keresztül alig lehetett hozzájuk férni. Olvasni sem könnyű egy ilyen iratot, a digitalizálással viszont mindez megváltozik; a kutatók és az érdeklődők a világ bármely pontján ezentúl néhány egérkattintással korlátozás nélkül tanulmányozhatják majd a kódexet.

MTI