Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 23 - Nyilas Misi Horvátországban

Keresztutak

Nyilas Misi Horvátországban

Nyilas Misi Horvátországban
Noha egyházi fenntartású intézményként csak első tanévének végéhez közeledik a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola, máris nemzetközi sikerekkel büszkélkedhet. Suliszínházának tagjai május 20-án öt napra a horvátországi Sisak városába utaztak, hogy ott fellépjenek a Maslačak nemzetközi gyermekszínházi fesztiválon.

A szombathelyi gyerekek a Légy jó mindhalálig című Móricz Zsigmond-regény rövidített musicalváltozatát mutatták be. A vasi megyeszékhelyen a darab teljes, mintegy két és fél órás változatának előadásával érdemelték ki a sisaki fesztiválon való részvételt, ide azonban csak tíz gyerek és két felnőtt utazhatott, a darabot így rövidíteni kellett.

Az eseménynek helyet adó, mintegy ötvenezer lakosú város Zágrábtól délre, a bosnyák határ közelében fekszik, Horvátország egyik legszegényebb vidékén. A település kulturális élete mégis szokatlanul pezsgő, két színháztermében bemutató- és stúdiószínház működik, színjátszó és balett-társulatokkal. A Maslačak nemzetközi gyermekszínházi fesztivált tizedik alkalommal rendezték meg; a hazaiakon kívül magyar, orosz, szerb és holland társulatokat is fogadtak résztvevőként.

A fesztivál szervezői a vendégek minden kívánságát igyekeztek teljesíteni. Mind a próbákon, mind a fellépés alkalmával minden emberi és technikai segítséget biztosítottak. Annak érdekében pedig, hogy a gyerekek a fogadó várost és országot is megismerjék, kulturális programokat szerveztek, kirándulásra vitték a résztvevőket. A szombathelyi gyerekek így eljutottak a helyi vár rejtett zugaiba, kirándulhattak a bosnyák határon fekvő s a háború nyomait még viselő városkába, Hrvatska Kostajnicába is.

A szombathelyi Suliszínháznak ez volt az első külföldi fellépése, de éppen a találkozó ideje alatt érkezett részükre ajánlat egy cserefellépésre a vajdasági Óbecséről.

ERDELYIK