Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 23 - Túrós linzerkocka

Kultúrkörök

Szeretetvendégségre…

Túrós linzerkocka

Hozzávalók a linzertésztához: 35 dkg rétesliszt, 35 dkg finomliszt, 30 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 tojássárgája (a fehérjét majd a tölteléknél használjuk fel), 2–2,5 dl tejföl, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só, 1 citrom reszelt héja. A töltelékhez: 4 dl tej, 6 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 csomag vaníliás cukor, 1 kg túró, 20-25 dkg cukor (ízlés szerint), esetleg citrom reszelt héja és leve.

A tészta elkészítéséhez a lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, a sütőport, a sót és a citrom héját, majd összegyúrjuk a tejföllel, és pihentetjük.

A töltelékhez főzött vaníliakrémet készítünk a tejből, a hat tojássárgájából, a lisztből, a vaníliás cukorból és a cukor egy részéből. A még forró krémbe beletesszük az áttört túrót, a maradék cukrot, a citrom héját és levét, valamint a tojásfehérjékből vert habot.

Összeállítás, sütés: a tésztát két részre osztjuk, és három-négy milliméter vastagságú lapokat nyújtunk belőle. Az egyik lapot a nagy méretű, négyzet alakú (körülbelül 35×35 centiméteres), kizsírozott gáztepsi aljára tesszük, rákenjük a tölteléket, majd befedjük a másik lappal. A széleit lenyomkodjuk, a tetejét megszurkáljuk villával, és közepesnél kicsit alacsonyabb hőfokon (160-180 fokon), egyenletes hőmérsékleten körülbelül negyvenöt percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.