Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 24 - Esperesi kollégium a hűség városában

Egyházunk egy-két hete

Esperesi kollégium a hűség városában

Ittzés János püspök ebben az esztendőben június 7-ére hívta testvéri találkozóra
Egy nappal a gyászos trianoni békediktátum aláírásának 88. évfordulója előtt, június 3-án stílszerűen a hűség városának is nevezett Sopronban tanácskozott egyházunk esperesi kara. A tanácskozáson püspökeinken és espereseinken kívül meghívott vendégként és előadóként jelen volt az országos felügyelő, a Luther Kiadó régi-új, hat évre megválasztott igazgatója, valamint zsinatunk elnöksége. A megjelenteket dr. Gimesi Szabolcs, a Soproni Egyházmegye felügyelője köszöntötte. A nyitóáhítatot Gabnai Sándor esperes, a tanácskozás házigazdája tartotta.

Elsőként Prőhle Gergely országos felügyelő adott tájékoztatást. Kitért aktuális közéleti kérdésekre, egyházunk tényfeltáró bizottságának munkájára, anyagi helyzetünkre – különös tekintettel a pályázati lehetőségekre –, egyházunk ingatlanjainak helyzetére, valamint az egyházi közéletünket alaposan felkavaró, de már lecsillapodni látszó, az országosirodaigazgató- választást övező eseményekre.

Ezután Kendeh K. Péter, a Luther Kiadó igazgatója szólt jövőbeli terveiről, amelyeknek sarkalatos pontja a kiadó működését garantáló biztos anyagi háttér megteremtése. A kilátások biztatóak, hiszen idén az időarányos bevétel 60%-kal emelkedett a tavalyihoz képest.

Szóba került a sok kritikát kapott új lelkészi szolgálati napló is. Az esperesek egyházmegyéjükben összegyűjtötték a lelkészek arra vonatkozó javaslatait, hogy miképpen lehetne javítani a szigorú számadású nyomtatványnak is tekinthető szolgálati naplón. Ígéret szerint a kiadó a későbbiekben figyelembe fogja venni ezeket a javaslatokat.

A zsinat elnöksége aktuális törvényeinkről szólt, közülük is részletesen az úgynevezett szolidaritási törvényről, amely 2009. január elsejével lép életbe. Ifj. Zászkaliczky Pál, az alap elnöke elmondta, hogy ez a törvény újraszabályozza egyházunk nyugdíjrendszerét, amire időben fel kell készülniük lelkészeknek és gyülekezeteknek egyaránt. Az új rendszerben a járulék mértéke a bruttó bér 30%-a lesz; egyik felét a lelkész, másik felét pedig a gyülekezet fizeti. Ez az eddiginél nagyobb anyagi terhet ró majd mind a lelkészekre, mind a gyülekezetekre, ám a nyugdíjrendszer lényegesen nagyobb anyagi biztonságban működik majd. A jövő évtől kezdve viszont megszűnik az országos járulékfizetési kötelezettség.

Az esperesi tanácskozás a továbbiakban a püspöki tájékoztatók meghallgatásával folytatódott, majd kerületi megbeszélésekkel fejeződött be. Az esperesek késő délután Ittzés János elnök-püspök úti áldásával indultak haza.

Kiss Miklós