Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 24 - Olvasószerkesztőnk az akadémiai bizottság előtt

Kultúrkörök

Olvasószerkesztőnk az akadémiai bizottság előtt

A helyesírás szabályozásával kapcsolatos kérdéseket vitatott meg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Magyar Nyelvi Bizottsága június 4-én. Az ülés egyik felkért hozzászólója az Evangélikus Élet olvasószerkesztője, Dobsonyi Sándor volt.

Az MTA – illetve illetékes bizottsága – bizonyos időnként áttekinti helyesírásunk hatályos szabályrendszerét. Mivel A magyar helyesírás szabályainak legutóbbi, 11. – és ma is változatlanul érvényes – kiadása 1984-ben jelent meg, szükségessé vált a felülvizsgálata. Ennek része volt az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán rendezett múlt szerdai ülés.

Dobsonyi Sándort a külön- és egybeírás szabályaival, illetve a kis és nagy kezdőbetűk használatával, valamint a tulajdonnevek írásmódjával kapcsolatban kérte hozzászólásra a bizottság. Az EvÉlet olvasószerkesztője többek között arról beszélt, hogy a különböző programok, rendezvények, rendezvénysorozatok nevének írásmódjában a gyakorlat nemigen követi a szabályt: míg a szabályzat szerint az ilyenek általában kis kezdőbetűvel írandók, általánosnak mondható – plakátokon, szórólapokon, programfüzetekben, sőt a sajtóban is – a nagybetűk használata (például XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, IV. Debreceni Őszi Fesztivál, Fiatal Művészek Fesztiválja, III. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszus, XXVII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár, Országos Tudományos Diákköri Konferencia, 79. Ünnepi Könyvhét és így tovább). Ezért azt javasolta, hogy a szabályzat következő kiadása ismerje el helyesnek ezeket a nagybetűs formákat is.

Olvasószerkesztőnk egyébként 2003 ősze óta több, a helyesírás szabályozásával kapcsolatos áttekintést, vitaanyagot készített már az MTA Magyar Nyelvi Bizottsága számára.

EvÉlet-infó