Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 24 - Erősödő szlovák–magyar egyházi kapcsolatok

Keresztutak

Erősödő szlovák–magyar egyházi kapcsolatok

Kassán ülésezett a Szlovákiai Evangélikus Egyház zsinata

A Magyarországi Evangélikus Egyházat dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke képviselte június 6-án Kassán a Szlovákiai Evangélikus Egyház zsinatán.

A Szlovákiai Evangélikus Egyház zsinata a kassai evangélikus gyülekezet templomában tartotta éves nyitó istentiszteletét. Az esemény előtt – mintegy jelképesen – a liturgiai bizottság átadta az új szlovák nyelvű agendát Milo¨ Klátik egyetemes püspöknek.

Az üdvözlések során a cseh és a lengyel evangélikus egyház képviselői után Fabiny Tamás püspök köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte a két – a magyar és a szlovák – egyház közös múltját, illetve a közös jövő lehetőségét: nem külön-külön, hanem együtt, összefogva tölthetik be igazán küldetésüket.

A Milo¨ Klátikkal és Slavomír Sabollal, a Szlovákiai Evangélikus Egyház Keleti Egyházkerületének püspökével folytatott megbeszéléseken egyházunk megerősítést kapott azzal kapcsolatban, hogy ez év végéig magyar lelkészt küldhet a rozsnyói magyar evangélikus gyülekezetbe. Reményeink szerint ez az együttműködés csak a kezdete a kölcsönös kapcsolatépítésnek; a részleteket a közeljövőben a két egyház vezetősége dolgozza ki.

Czöndör István