Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 25 - Nagy szükség van a misszióra

A hét témája

Nagy szükség van a misszióra

Ha az internetes keresőbe beütjük az inkeri finn szavakat, akkor egyebek mellett a következőket olvashatjuk: Az inkeri szó többjelentésű. Egyaránt jelöl egy meghatározott területet és a terület finnugor eredetű népességét. Az inkeri finn vagy inkeri népnév az 1617-es sztolbovói béke után Inkeri területére betelepült evangélikus vallású, finn nyelvet beszélő etnikumot jelöli. A hajdani Inkeri a Finn-öböl és a Ladoga-tó között, a Néva két partján fekvő, körülbelül 15 ezer km2 nagyságú terület, amely nevét a Néva bal oldali mellékfolyójáról, az Inkeréről kapta. Majdnem három évszázada már nem közigazgatási fogalom. 1710-től Pétervári kormányzóság, 1927- től a Szovjetunió megszűnéséig Leningrádi körzet volt a terület hivatalos neve, ma Szentpétervári körzetnek hívják.

A finnugor lelkészkonferencia fiatal résztvevője, Alekszej Uimonen, aki egyben küldő evangélikus egyházának missziói lelkésze is, a tanácskozáson arról beszélt, hogy inkeri földön az elmúlt hetven esztendőben tilos volt hirdetni Isten igéjét, mégis akadtak olyanok, akik titokban végezték ezt a szolgálatot. Sokat köszönhetnek nekik és azoknak a külföldi misszionáriusoknak, akik eljöttek hozzájuk.

Az elmúlt tíz esztendő a változás és növekedés időszaka volt; nagy hangsúlyt helyeztek a misszióra. Míg az egykori Inkeri területén 1991-ben még csupán harminc inkeri finn evangélikus gyülekezet volt, addig Oroszországban napjainkban már nyolcvanhárom van, és jelenleg is tíz közösség vár arra, hogy felvegyék őket a gyülekezetek közé. Ez azért is jó, mert az egyház megszűnik egyház lenni, ha nem végez missziói munkát, azaz nem őrzi meg a növekedés dinamikáját.

Oroszországban már nem a kommunista ideológia az uralkodó, átmeneti helyzet van, sok a lelkileg kiüresedett ember, aki szabadságot kapott ugyan, de nem tudja, miként éljen vele; a vallásszabadságot hangoztatva mindenféle szellemi irányzat, tan – például asztrológia és szcientológia – beáramlott az országba, így számos mozgalom furakodhatott be az emberek életébe, és okozhatott ott károkat. Ezért az inkeri evangélikus egyház végez ugyan gyermek-, illetve diakóniai munkát is, de a hangsúlyt a misszióra helyezik, amely képessé teszi őket a hatékony szolgálatra a társadalomban.

Nincsenek kész receptek a birtokukban, hanem csak ötleteik vannak, amelyeket a változásokhoz igazítanak, hogy így segítsenek a körülöttünk élőknek abban, hogy megtalálják a keresztény választ életük kérdéseire a változó világban, a mindörökké érvényes ige alapján tájékozódva.