Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 26 - Szeretet(otthonok) új (épület)szárnyai

Egyházunk egy-két hete

Szeretet(otthonok) új (épület)szárnyai

Rákospalota ünnepe

Új épületszárnnyal egészült ki az immár három éve működő Rákospalotai Evangélikus Szeretetotthon. Ennek átadása tette még ünnepélyesebbé múlt vasárnap az ugyancsak a Juhos utca 28. szám alatt álló kistemplomban délelőtt tartott istentiszteletet, melyen – a gyülekezet lelkipásztorának, Bátovszky Gábornak a szolgálata mellett – a diakóniai munkaágat is felügyelő elnök- püspök, Ittzés János hirdette az igét. Az ünnepi alkalmat megtisztelte jelenlétével Kiss Péter kancelláriaminiszter, Gulyás Kálmán volt államtitkár és Hajdu László kerületi polgármester, országgyűlési képviselő is.

Amint azt az otthon új szárnyának tervezőjétől, Krizsán András építésztől és Rózsahegyi Barnabás kivitelezőtől megtudtuk, a több mint negyvenmillió forintos beruházás eredményeként a szeretetotthonhoz csatlakozó új épületrészben öt lakószobát alakítottak ki. Krizsán András elmondta: reményeik szerint a jövőben még tovább épülhet-bővülhet az idősek otthona.

Ittzés János elnök-püspök Lk 5,1–11 alapján hirdette az igét. Csodákról beszélt, valóra vált álomról. A Rákospalotai Evangélikus Szeretetotthon életében ez a nap valójában mindkettő, hiszen a hároméves évfordulón új épületszárny nyílt, és telt meg élettel. A püspök emlékeztetett rá, hogy csoda és evangélium mindig összefügg Isten népének az életében. Az evangéliumi történetben nyilvánvaló: Isten a kezdeményező, a megszólító, ő az, aki odalép hozzánk, s azt mondja: „Evezzetek a mélyre!” Vegyük észre a közelünkbe lépő Istent! Lehessen ez az otthon – mondta a püspök – „műhellyé” Jézus számára, ahol lakók és dolgozók megtapasztalhatják Isten szeretetét, s legyen szolgálati terület, ahol az ide elhívottak bizonyságot tehetnek szavaikkal és tetteikkel a megszólító Úrról.

Az istentisztelet után – az épületszárny megnyitása és a szalag átvágása előtt – Kiss Péter kancelláriaminiszter örömét fejezte ki és köszönetet mondott azért, hogy részt vehetett a negyvenkétmillió forintos beruházás megvalósításában. A nehezebb feladat annak a harminckétmilliónak az előteremtése volt, amely adományokból, az otthon eddigi gazdálkodásából gyűlt össze; a kisebb, a könnyebb feladat – ahogy a miniszter fogalmazott – annak a tízmillió forintnak az átutalása volt, amellyel az állam támogatta az evangélikus gyülekezet diakóniai intézményének bővülését. Az otthon szép és modern, lifttel, nővérhívó berendezéssel, füstjelzővel van felszerelve, minden kényelmi igényt kielégít. Nem utolsósorban pedig olyan természeti környezetben áll, amely a lakók számára ideális.

Kiss Péter hangsúlyozta: munkatársainak, politikustársainak rendre azt javasolja, hogy úgy hozzák meg döntéseiket, mintha a szeretteik számára hoznák őket. Akkor bizonyos, hogy jól fognak cselekedni.

A 2007 júliusától 2008 januárjáig tartó építkezés fázisait az igazgató lelkész mutatta be vetített képek segítségével; a gyülekezet végigkövethette a mintegy fél esztendő valamennyi stációját az alapozástól a szobák birtokba vételéig. Bátovszky Gábor végül köszönetet mondott a gyülekezet adakozásban és imádkozásban egyaránt megnyilvánult segítőkészségéért, köszöntötte a szeretetotthon lakóit és dolgozóit, akikre a közösség családtagjaiként tekint.

Rákospalota ünnepe közös kerti ebéddel, kötetlen együttléttel ért véget.

K. D.