Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 26 - Családi körben a Bibliával a Bibliáról Békéscsabán

Keresztutak

Családi körben a Bibliával a Bibliáról Békéscsabán

Hogyan adjuk a gyermekek kezébe a Szentírást? – tették fel a békéscsaba-erzsébethelyi katolikus egyházközség tagjai a kérdést, amikor június 21-ére családi napot szerveztek plébániájukra. A meglehetősen közvetlen hangvételű rendezvény vendég előadója Kiss Ulrich jezsuita szerzetes volt, aki elismert közgazdászként néhány évtizede még vezető európai kozmetikai cégek menedzsereként dolgozott, később azonban úgy döntött, hogy az üzleti életet felcseréli a kolostor csendjével.

A békéscsabai családi biblianap rendezését a Zenebarát Felebarátok nevű társaság vállalta magára. A csapat ifjúsági énekekkel színesíti nemcsak saját közösségének, hanem más településeknek és felekezeteknek a hitéletét is. A Biblia évéhez kapcsolódó rendezvényükkel ötleteket kívántak adni a szülőknek, hogy miként ismertessék meg gyermekeikkel a Szentírást. A programnak kitűnő helyszíne volt az egyházközség modern temploma és a mellette található liget és játszótér, mely ezúttal nemcsak gyerekzsivajtól, hanem gitár- és énekszótól is hangos volt.

A jezsuita szerzetes elmondta, hogy a család legkisebb tagjait minél hamarabb be kell vonni a közös Biblia-tanulmányozásba, együtt kell értelmezni imádsággal a szívünkben az Írást. „El kell felejtenünk a teológia tolvajnyelvét. A világ ugyanis elfordult a vallási élettől, nem érti a keresztény kifejezéseket. Azonban minden ember szótárában ott van a halál, az élet és a szeretet. Ezeket kell használnunk, amikor továbbadjuk az örömhírt” – emelte ki az előadó.

Miután a családi nap résztvevői eljátszották a kánai menyegző történetét, a beszélgetés során elhangzott, hogy Jézus a leghétköznapibb helyzetekben is ott van, és csodát tesz. „Talán nem is éljük át igazán, hogy az evangélium örömhírt jelent. Értetlenül nézem a híveket akkor, amikor keserű arccal veszik magukhoz az ostyában Jézus testét. Meg kell tanulnunk örülni” – figyelmeztetett a szerzetes.

A találkozó végén tartott misén Kiss Ulrich Jézus két szeretetparancsolatáról tartott prédikációjában az üzleti életből merített példát: „Egyszer egy tréningen azt kérték a menedzserektől, hogy írják le a Tízparancsolatot. Az összeset egyik sem ismerte. Legalább hármat azonban mindenki leírt. Ezzel akarta az előadó érzékeltetni, hogy az ember igazán legfeljebb csak három dolgot tud megjegyezni. Jézus jól tudta ezt, amikor arra szólított fel, hogy szeressük Istent, embertársainkat és önmagunkat is.”

L. J. Cs.