Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 26 - Hogyan lehetsz sikeres?

Élő víz

Hogyan lehetsz sikeres?

Ki a legsikeresebb ember azok közül, akiket személyesen ismersz? Ki az, akihez leginkább szeretnél hasonlítani?

Mindenki úgy kezd karriert építeni, úgy indul neki egy házasságnak, vagy kezd el egy hobbit, hogy sikeres akar lenni. Többnyire még csak középszerűek sem szeretnénk lenni (az angol mediocre latin eredetű szó; jelentése: középszerű, közepes; „félúton a hegyre menet”). A legtöbb ember arra törekszik, hogy sikeres legyen, ne álljon meg félúton a hegyre menet, hanem felérjen a csúcsra.

Miközben azon töprengsz, hogy ki az általad ismert legsikeresebb ember, azon is gondolkodj el, hogy az illető milyenfajta sikert ért el! A tökéletesség nem okvetlenül feltétele minden sikeres vállalkozásnak. Egy szendvics elkészítése nem igényel patikamérlegen mért pontosságot. Ugyanakkor egy barátom jut eszembe, aki plasztikai sebész. Ő a tudományt és a művészetet kombinálja azzal az erős elhatározással, hogy a lehető legjobb eredményt érje el, amikor egy balesetben megsérült ember arcát műti. Neki is, meg a páciensnek is igen konkrét elvárásai vannak a műtét sikeres kimenetelére vonatkozóan.

Amikor a siker meghatározásán gondolkodsz, lényeges tudnod, hogy számodra mely területek fontosak. Amikor az általad legsikeresebbnek tartott embert megnevezed, azzal a saját sikerkoncepciódat is meghatározod. Felhalmozott vagyona alapján tartod őt sikeresnek? Vagy külső megjelenése, intellektuális teljesítménye, személyes eredményei alapján? Amikor őt nevezted a legsikeresebbnek, számított-e az, hogy békés vagy elégedett ember? Vagy esetleg hogy képes volt egészséges, boldog családot alapítani és fenntartani?

Légy őszinte igazi céljaid meghatározásakor! Ha számodra az a siker, hogy több pénzed legyen, mint apádnak volt, legalább magadnak valld be őszintén. Ha számodra az a siker, hogy szebb autód, jobb ruhád legyen, és egzotikusabb helyekre menj nyaralni, mint a szomszédod, légy becsületes magaddal szemben, és legalább ismerd be. Végül is ha nincs személyes célod, amely alapján megfogalmazod, mi jelenti számodra a sikert, az olyan, mint amikor a pilóta sűrű ködben akarja letenni gépét – harminc méterrel előbb, mint ahogy a kifutópálya elkezdődik… Ha csupán közel vagy, az nem elég.

Légy óvatos a céljaid meghatározásakor: amit tartasz az életedről, azzá fogsz válni. Nézd meg azokat, akik már elérték ugyanazt a célt, amelyet te tűztél ki magad elé! Gondolod, hogy fiatalabb korukban olyanná akartak válni, mint amilyenek ma? Gondold tovább! Emlékezz vissza húsz évvel korábbra: az akartál lenni akkor, mint aki ma vagy? Ha nem, akkor ne felejtsd el, hogy soha nem késő újraértékelned a céljaidat. Egy régi mondás szerint: „A siker soha nem végleges. A tévedés soha nem végzetes.”

Amikor a siker meghatározásáról gondolkodom, szeretek a Biblia bölcsességére támaszkodni. Itt van például, amit Isten mondott Józsuénak: „Ne hagyd abba ennek a törvénykönyvnek az olvasását, hanem tanulmányozd éjjel-nappal, őrizd meg és tartsd meg mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor sikerrel jársz utadon, és boldogulsz.” (Józs 1,8)

Máshol a Bibliában ezt olvassuk: „Boldog ember az, aki nem jár a bűnösök tanácsa szerint, nem áll a vétkesek útjára, és nem ül a csúfolódók székére, hanem az Úr törvényében gyönyörködik, és az ő törvényéről elmélkedik éjjel-nappal. Olyan lesz, mint a folyóvíz mellé ültetett fa, amely idejében megtermi gyümölcsét, és nem hervad el a lombja. Minden sikerül, amit tesz.” (Zsolt 1,1–3)

Számomra ez a siker: olvasni a Bibliát, elmélkedni rajta, engedelmeskedni tanításainak – akkor boldogul az ember.

Ken Korkow (Forrás: Monday Manna)