Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 27 - Páter Bélára emlékezve

Evangélikusok

Páter Bélára emlékezve

A világhírű botanikus, dr. Páter Béla halálának hetvenedik évfordulója alkalmából szervezett közös emlékünnepséget június 20–22. között a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem, a kolozsvári evangélikus-lutheránus püspökség és az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE). Résztvevői pénteken délelőtt a mezőgazdasági egyetemen megtekintették a Páter Béla által alapított gyógynövény- és botanikus kertet, valamint a múzeumi anyagokat, majd a rektorok csarnokában megkoszorúzták a Páter Béla-plakettet, délben pedig Házsongárd lutheránus temetőkertjében Fehér Attila evangélikus-lutheránus lelkész mondott rövid imát Páter Béla sírjánál.

Délután az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) székházának előadóterme adott méltó helyszínt az ünnepi emlékülésnek, amelyen Farkas Zoltán, az egyesület agrártudományi szakosztályának alelnöke ismertette Páter Béla életét és munkásságát. Egyed Ákos akadémikus referátumában hangsúlyozta: az utókor nem feledkezhet meg azokról az elődökről, akik a jelenkort is befolyásoló maradandó értéket alkottak. Páter Béla, aki a Kolozsvári Mezőgazdasági Akadémia botanikusa, a gyógynövénykutatás és -termesztés úttörője volt, a világon elsőként létesített Kolozsváron gyógynövénykutató állomást.

Szombaton az EKE által szervezett emléktúra keretében a Páter-forráshoz kirándultak az érdeklődők, és vasárnap az evangélikus-lutheránus templomban tartott ünnepi istentiszteleten is méltatták a botanikus munkásságát, ugyanis Páter Béla 1925–1938 között a kolozsvári evangélikus-lutheránus egyházközség főgondnoki tisztét is betöltötte.

„Nagyszerű személyiség volt, aki a mai emberek számára követendő példakép lehet, akinek élete arra mutat rá, hogy a tudományos ismeretek mélyén a kutató biológus miként találja meg az élő Istent. Páter Béla egyben az ige embere is volt, a hit harcosa, az igazságra és ismeretre vezető egyén” – mondta prédikációjában Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspök.

Az istentisztelet után a Venczel Árpád kolozsvári szobrászművész által készített emlékplakettet leplezték le a templom udvarán. Itt zárult a megemlékező ünnepségsorozat dr. Péntek János nyelvészprofesszornak, az MTA külső tagjának, az EME alelnökének és a Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnökének beszédével és koszorúzással.

Az ünnepi istentiszteleten jelen volt a németországi Martin-Luther-Bund ötvenegy tagú küldöttsége is, amely erdélyi körutazáson vett részt, meglátogatva a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház gyülekezeteit.

– SZK –